2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (05)


№ 3 (04)


№ 2 (03)


№ 1 (02)

№ 3 ( 04 ) 2012



Koulutuksesta Imatralla

Imatran kaupunki järjestää omana toimintana esiopetusta, perusopetusta, lukiokoulutusta, taiteen perusopetusta sekä vapaan sivistystyön palveluja.

Taiteen perusopetusta annetaan musiikin, kuvataiteen, tanssin ja käsityön aloilla. Oppilaalle on ensisijaisesti varattu paikka oman alueensa kouluun, mutta hänellä on oikeus pyrkiä oppilaaksi myös johonkin muuhun kouluun.

Perusopetus

Perusopetus ja varhaiskasvatus on järjestetty Imatralla alueellisen mallin mukaisesti. Uuden opetussuunnitelman hengen mukaisesti Imatralla etsitään joustavia, eri asuinalueille soveltuvia ratkaisuja toteuttaa yhtenäistä perusopetusta.

Vuoksenniskan alueella annetaan perusopetusta Vuoksenniskan koulussa (luokat 1–9) sekä Kaukopään ja Virasojan kouluissa (luokat 1–6).

Mansikkalan alueella toimivat Linnalan koulu ja Tainionkosken koulu (luokat 1–6) sekä Mansikkalan koulu (luokat 7–9). Linnalan ja Mansikkalan kouluissa on yleisopetuksen lisäksi mahdollisuus opiskella kansainvälisillä luokilla englanninkielisessä opetuksessa. Oppilaiden on mahdollista hakeutua myös musiikkipainotteiseen opetukseen Linnalan kouluun.

Kosken alueella toimii Kosken koulu, jonka toimiyksiköt sijaitsevat Kanavakadulla (luokat 7–9) ja Savikannassa (luokat 1-6) sekä Imatrankosken koulu (luokat 1–6), jolla on toimiyksiköt Imatrankoskella ja Meltolassa.

Kosken koulun kanssa samassa rakennuksessa toimii säätiön omistama venäjän kielen ja kulttuurin opettamiseen keskittyvä Itä-Suomen suomalais-venäläinen koulu, jossa annetaan opetusta vuosiluokilla 5–9. Syksystä 2010 lukien opetus on laajentunut esiopetukseen ja asteittain 1–4 luokkien opetukseen.

Koululaisten iltapäivätoimintaa järjestetään sekä kaupungin palveluna että järjestöjen tuottamana kaikilla alueilla koulujen tai päiväkotien tiloissa.

Maahanmuuttajien opetus

Alle kouluikäiset maahanmuuttajalapset ohjataan päivähoidon piiriin, jolloin he saavat omassa lähipäiväkodissaan tukea kielenoppimiseen. Varhaiskasvatuksen erityisopettajat seuraavat monikielisten lasten suomen kielen kehitystä testien avulla ja konsultoivat ohjaavaa henkilöstöä ja tekevät myös yhteistyötä vanhempien kanssa.

Esikouluikäisille tehdään suomen kielen kartoitus vuosittain tammi-helmikuussa. Testin perusteella kielenoppimiseen tukea tarvitsevat lapset ohjataan valmistavaan opetukseen.

7–10-vuotiaiden maahanmuuttajalasten valmistavaa opetusta järjestetään omana ryhmänään tai 1. tai 2. luokan yhteydessä Kosken koulun Savikannan toimipisteessä.

11–12-vuotiaat kielitaustaltaan venäjänkieliset oppilaat sijoittuvat joko hakemisen kautta Itä-Suomen suomalais-venäläiseen kouluun tai Savikannan koulun viidennelle tai kuudennelle luokalle saaden mahdollisuuksien mukaan valmistavan opetuksen tukipalveluita. Muun kielitaustan omaavat lapset jatkavat Savikannassa tai siirtyvät kielitaidon sen mahdollistaessa omiin lähikouluihinsa.

Yli 13-vuotiaat maahanmuuttajaoppilaat sijoittuvat omiin lähikouluihinsa saaden opetushallituksen ohjeistuksen mukaisia tukitoimia.

Ne monikielisten perheiden lapset, jotka eivät ole olleet valmistavan opetuksen tarpeessa, saavat omissa lähikouluissaan tukea ja tukitoimia (suomi toisena kielenä opetus, tukiopetus ja oman äidinkielen opetus).

Lukiokoulutus

Imatran kaupunki järjestää lukiokoulutusta Imatran yhteislukiossa ja Vuoksenniskan yhteiskoulun lukiossa. Imatran yhteislukion yhteydessä toimii Imatran ja Lappeenrannan kaupunkien yhteinen IB-lukio.

Säätiön ylläpitämä Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun lukio toimii yhteislukion kanssa samoissa tiloissa.

Vuoksenniskan yhteiskoulun lukio antaa päivälukio-opetuksen lisäksi aikuisten lukio-opetusta. Lukio kehittää erityisesti etä- ja verkko-opetusta Lappeenrannan kanssa Saimaan etälukiossa.

Taiteen perusopetus

Taiteen perusopetus on tavoitteellista eri taiteenalojen opetusta, jota annetaan lähinnä lapsille ja nuorille innostuksen ja erityistaitojen lisäämiseksi.

Imatran työväenopisto järjestää taiteen perusopetuksen lainsäädännön mukaista opetusta kuvataiteessa, tanssissa ja käsitöissä.

Imatran musiikkiopisto järjestää musiikin perusopetusta sekä eri solistisoittimien opetusta musiikkialasta ammattia itselleen haluaville lapsille ja nuorille. Oppilaitos toimii tiiviissä yhteistyössä Imatralla toimivien musiikkiluokkien kanssa.

Imatran työväenopisto

Imatran työväenopisto on Imatran kaupungin omistama noin 3000 opiskelijan ja 80 opettajan ja luennoitsijan oppilaitos, jossa voi opiskella ja harrastaa laaja-alaisesti kieliä, kädentaitoja, taiteita, tanssia, musiikkia sekä tietotekniikkaa. Tarjolla on myös yleissivistäviä kursseja sekä luentoja. Lisäksi opisto järjestää lasten ja nuorten taiteen perusopetusta kuvataiteissa, kädentaidoissa ja tanssissa. Opiston toiminta on kaikille avointa perustuen elinikäisen oppimisen periaatteille.

Imatran musiikkiopisto

Imatran Musiikkiopisto on Imatran kaupungin ylläpitämä, lakisääteistä valtionosuutta saava oppilaitos. Toiminta-alueeseen kuuluvat Imatran kaupunki, Rautjärven ja Parikkalan kunnat.

Imatran Musiikkiopiston antama taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän mukainen opetus perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta L 633/1998 ja asetukseen A813/1998 sekä Opetushallituksen 6.8.2002 vahvistamiin taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmaperusteisiin. Opetus muodostuu musiikin perustason ja sille rakentuvan musiikkiopistotason opinnoista ja sekä niitä edeltävästä varhaisiän musiikkikasvatuksesta.

Musiikkiopiston toimintaan sisältyy myös joukko erikoiskursseja ja tapahtumia, jotka järjestetään yhteistyössä eri alojen osaajien kanssa. Projektit ovat vakiinnuttaneet asemansa imatralaisessa musiikkielämässä.

Imatran Musiikkiopiston uusien oppilaiden haku on huhtikuussa. Tuolloin ilmoittaudutaan valintakokeeseen, joka on touko-kesäkuussa. Opetusaineita ovat: huilu, oboe, klarinetti, saksofoni, käyrätorvi, kornetti, trumpetti, alttotorvi, tenoritorvi, baritonitorvi, pasuuna, tuuba, viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso harmonikka, kitara, lyömäsoittimet, sähkökitara, sähköbasso, kantele, piano ja laulu.

Musiikkileikkikouluun, musiikkivalmennukseen, kanteleryhmiin, suzukiviulu-valmennukseen sekä bändi- ja lyömäsoitinkerhoon oppilaat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Avoimelle linjalle haetaan samalla hakulomakkeella kuin perusasteelle, mutta hakija voi olla myös muualta kuin Imatralta, Parikkalasta tai Rautjärveltä. Avoimen linjan hakuun ei sisälly valintakoetta.

Peura-Kuusela Leena
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика