Tulosta

10 vinkkiä kesätyönhakijalle

1. Aloita haku ajoissa. Kesätyöpaikat jaetaan usein jo vuoden ensimmäisten kuukausien aikana.

2. Kun mietit, minne hakisit, älä jää ilmoitusten vaaraan, vaan tutki paikkakunnan internetsivuja (Vaasan kaupungin kesätyöpaikat löytyvät osoitteesta www.vaasa.fi), etsi yrityksiä lehtijuttujen perusteella, tutustu työ- ja elinkeinotoimiston tarjontaan (www.mol.fi/paikat), lue oppilaitosten ilmoitustauluja ja kysele tutuilta. Pyydä kavereitasi kertomaan, kuinka he ovat hankkineet työpaikkoja, ja kysele työssäkäyviltä tuttuilta mahdollisista työpaikoista.

3. Ole avoin erilaisille vaihtoehdoille. Liian tiukka kesätöiden rajaaminen mielikuvien perusteella ei kannata. On vaikea saada töitä, jos vain yksi unelmapaikka kelpaa tai jos olet valmis työskentelemään vain kaksi viikkoa kesäkuussa. Kaikista kokemuksista on varmasti hyötyä, ja työnantajat arvostavat monipuolista osaamista.

4. Hyödynnä vanhat kontaktit. Jos olet ollut aikaisemmin TET-jaksolla, kesätyössä tai työharjoittelussa, ota ajoissa yhteyttä työnantajaasi ja muistuta itsestäsi. Koska työskentelytapasi ja taitosi ovat jo tuttuja työnantajalle, olet etulyöntiasemassa kesätyöläisiä palkattaessa.

5. Ota itse yhteyttä suoraan työnantajiin. Yrityksen vaihteesta voi helposti kysyä, kuka olisi oikea henkilö vastaamaan kesätyötiedosteluihin. Avoimiin lehti-ilmoituksiin tulee usein satoja hakemuksia, puhelinsoitolla saatat olla ainoa hakija.

6. Kun soitat työnantajalle, valmistaudu kertomaan itsestäsi. Kerro itsestäsi ja osaamisestasi, sekä miksi olet kiinnostunut yrityksestä ja miten voisit olla hyödyksi. Kysy esittelyn jälkeen, olisiko sinun aktiivisuudellesi ja osaamisellesi, kuten atk- tai kielitaidoille ja harrastuksista opituille taidoille käyttöä.

7. Varaa paljon aikaa kesätyöhakemuksen laatimiseen! Räätälöi kuhunkin kohteeseen sopiva hakemus erikseen. Yleispätevä hakemus ei herätä kiinnostusta. Pyri erottumaan ja kerro, miksi olisit pätevä juuri tähän yritykseen.

8. Muistuta työnantajaa itsestäsi uudelleen. Lähetä vähänkin kiinnostusta osoittaneelle työnantajalle hakemus puhelinkeskustelun jälkeen. Mikäli yhteydenottoa ei hakemuksen jälkeen kuulu, soita yritykseen ja tiedustele tilannetta. Toimi näin myös pelkän hakemuksen lähettämisen jälkeen.

9. Kun pääset haastatteluun, olet onnistunut herättämään työnantajan kiinnostukseen. Älä silti erehdy pitämään paikka varmana, sillä liika itsevarmuus voi ärsyttää. Sen sijaan luota itseesi, usko kykyihisi ja ole oma itsesi. Valmistaudu haastatteluun huolella esimerkiksi lukemalla yrityksen verkkosivuja ja pohtimalla vastauksia kysymyksiin, joita kuvittelet, että työnantaja saattaa kysyä.

10. Älä lannistu, vaikka kesätyön hakeminen vie paljon aikaa ja voimaa. Välillä se voi tuntua hyvin turhauttavalta ja epätoivoiselta, mutta yritä silti uudelleen. Vanha totuus pitää paikkansa: työnhaussa sinnikkyys palkitaan.

Apua työhakuun voit saada myös Nuorten tiedotus- ja neuvontapiste Reimarista, Raastuvankatu 30, 2.krs

Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto
Taloudellinen tiedotustoimisto



Siirry ylös



Яндекс.Метрика