Tulosta

Rakennusalan ammatteja: elementtiasentaja

Elementtiasentaja kokoaa taloja ja muita rakennuksia tehtaalla valmistetuista rakennuselementeistä. Tehtäviin voi kuulua myös kalusteiden yms. asennuksia. Elementtiasentajat työskentelevät rakennusliikkeiden ja rakennustuoteteollisuuden palveluksessa. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, tarkkuutta ja huolellisuutta sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja ryhmätyöhön.

Työtehtävät

Elementtiasentajan työtehtäviin kuuluu seinä-, pilari-, palkki-, välipohja- ja kattoelementtien asentamista erilaisiin rakennuksiin.

Rakennukset tehdään nykyään melkein aina valmiista elementeistä, jotka valmistetaan elementtitehtaissa. Tavanomaisimmat elementtien materiaalit ovat betoni, kevytbetoni, puu ja teräs. Valmiit elementit kuljetetaan suoraan tehtaalta rakennustyömaalle. Seinät ja kattorakenteet tulevat suurina osina, jotka siirretään nosturien avulla kuorma-autoista ja sijoitetaan paikalleen.

Myös pienemmät talot, kuten omakotitalot tuodaan tehtaalta osina paikalle. Joissakin taloissa on valmiina vain ulkoseinät, jolloin elementtiasentajat asentavat paikan päällä loput osat, esimerkiksi keittiökalusteet ja komerot. Toisissa taloissa on jo valmiina tapetit, keittiön sisustus ja jopa vesi- ja viemäriputket.

Elementtiasentajan työtehtäviin kuuluu myös erilaisten asiakkaan tilaamien pääasiassa puisten kalusteiden, ovien ja ikkunoiden asennus. Hän myös nikkaroi paikan päällä tarvittaessa pienempiä rakennuksen osia.

Työkohteena voivat olla pientalojen lisäksi esimerkiksi kerros- ja rivitalot, liike- ja teollisuuskiinteistöt tai uudisrakennusten yksittäiset asunnot. Työ voi olla myös korjausrakentamista, jossa vanhan asuntokannan korjaustöiden yhteydessä uusitaan myös kalusteita.

Elementtiasentajan työ on itsenäistä. Työmailla työskennellään yhden tai useamman muun asentajan kanssa. Työvälineinä käytetään rakennustyökaluja, kuten vasaroita ja sahoja sekä erilaisia koneita, kuten naulapyssyä ja porakoneita. Apuna käytetään myös kiinteitä rakennuselementtien asennuskoneita, nostureita ja muita apuvälineitä, jotka vähentävät työn fyysistä kuormitusta. Ammatissa toimii nykyisin myös naisia.

Elementtien asentaminen on päivätyötä, mutta tarvittaessa työskennellään myös iltaisin ja viikonloppuisin. Työ on luonteeltaan liikkuvaa, sillä elementtiasentajat siirtyvät rakennustöiden myötä työmaalta ja tarvittaessa myös paikkakunnalta toiselle.

Työn vaatimukset

Elementtiasentajan on hallittava elementtien siirrot, sijoittamiset ja kiinnittämiset. Lisäksi hänen on osattava lukea työpiirustuksia. Työ on asennustyötä, jossa tarvitaan kädentaitoja sekä tilallista hahmotuskykyä. Ammatissa tarvitaan tarkkuutta ja huolellisuutta, sillä elementit voivat olla jopa tuhansien kilojen painoisia. Harkintakyky ja tunnollisuus ovat työssä tarpeen.

Tehtävien hoito edellyttää kykyä sekä itsenäiseen työskentelyyn että ryhmätyöhön. Työturvallisuuden huomioiminen on tärkeää, jotta raskaiden elementtien käsittely sujuisi turvallisesti. Hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan työssä. Työrajoituksia aiheuttavat yleensä pöly- ja liima-allergiat, epilepsia putoamisvaaran takia sekä reumaperäiset sairaudet kylmissä ulkotöissä.

Koulutus

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa rakennusalan perustutkinnon, jossa voi suuntautua talonrakennukseen. Opinnoissa voi erikoistua kirvesmiehen töihin, muuraukseen, laatoitukseen, betonointiin tai raudoitukseen. Rakennusalan perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona ja oppisopimuskoulutuksena.

Palkkaus

Palkkaus määräytyy työpaikasta riippuen Rakennusliitto ry:n ja Rakennusteollisuus RT ry:n tai Rakennusliitto ry:n ja Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n välisen työehtosopimuksen mukaan. Palkkaus perustuu urakkapalkkaan, aikapalkkaan (tuntipalkkaan) tai palkkiopalkkaan. Palkkaukseen vaikuttaa huomattavassa määrin ammattitaito ja kokemus sekä myös koulutus.

Lähde: www.ammattinetti.fi > ammatit > rakennustyö > talonrakennusala


Siirry ylös



Яндекс.Метрика