2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (71-72)


№ 8 (70)


№ 7 (69)


№ 5-6 (67-68)


№ 4 (66)


№ 3 (65)


№ 2 (64)


№ 1 (63)

№ 7 ( 69 ) 2011

Kahdesti Yhdysvalloissa vuonna 2010

Uuden kodin edustalla New Jerseyssä.

Lähdin kesäkuussa 2010 viikon mittaiselle omatoimimatkalle New Yorkiin. Lensin Helsingistä suoralla Finnairin lennolla J. F. Kennedyn kansainväliselle lentokentälle Queensiin, New Yorkiin. Lento kesti noin kahdeksan tuntia. JFK-lentokenttä oli suuri ja vilkas: koneita nousi ja laski jatkuvasti ja ihmisvirrat olivat massiivisia. Turvatarkastukset olivat tarkat, mutta ne sujuivat nopeasti. Kaikilta otettiin sormenjäljet jokaisesta sormenpäästä ja tiedusteltiin osoite kohdemaassa, vierailun kesto, matkan syy jne.

Kun turvatarkastuksista oli selvitty ja matkatavarat saatu, olivat vastassamme elokuvista tutut keltaiset taksit. Saatuamme yhden sellaisen istuimme kyytiin ja matkasimme kohti Manhattania kaupungin valojen vilistessä upeasti silmäkulmissamme. Pääsimme tutustumaan New Yorkiin, josta käytetään lempinimeä ”Iso Omena”. Hotelli sijaitsi 42. kadulla, joka on aikoinaan ollut pahamaineinen, mutta joka nyt oli aivan siisti ja turvallinen myös yöaikaan. Muuallakaan en tuntenut turvattomuuden tunnetta, sillä poliisivartiot takasivat turvallisuuden. Osallistuin yhden päivän mittaiselle kiertoajelulle, jossa esiteltiin kaikki New Yorkin keskeisimmät nähtävyydet. Kävin myös päiväretkellä Washington DC:ssä, jossa kävimme mm. Valkoisen Talon portilla.

Kotiin ja taas matkaan

Hieman myöhemmin, kun olin jo palannut Suomeen, minulle tarjoutui mahdollisuus lähteä Amerikkaan au pairiksi tuttavaperheeseen kolmen kuukauden ajaksi. Koska minulla oli tiedossa välivuosi opiskelusta, päätin lähteä mukaan. Asuin New Jerseyssä maaseudulla pienessä, mutta erittäin mukavassa kylässä nimeltään Asbury. Sieltä oli vain puolentoista tunnin linja-automatka New York Cityyn, ja toinen naapuriosavaltio oli Pennsylvania.

Saapuessamme elokuun 28. päivänä kesä jatkui New Yorkissa kuumana, ja tuntui kuin olisin taas palannut kotiin. Aurinko paistoi ja lämpätila oli +90 farenheittiä eli +32 astetta. Lähdimme isäntäperheeni kanssa JFK-lentokentältä kohti New Jerseytä. Olimme kaikki väsyneitä -7 tunnin aikaerosta, joka tarkoittaa sitä, että kun Suomessa kello on jo 23.00 niin New Jerseyssä se on vasta 16.00 iltapäivällä. Lähestyessämme uutta kotiamme Asburyssä ihailimme upeita maisemia. Niinkuin sanonta kertoo, on Amerikassa kaikki suurempaa. Uudessa kodissamme oli kolme kerrosta, joiden yhteenlaskettu pinta-ala oli 300 neliömetriä. Talo sijaitsi korkean mäen huipulla, ja pihasta avautuivat upeat näköalat pienen maalaiskylän laaksoon.

Kuntoilua, autoilua ja shoppailua

Aluksi oli monia käytännön järjestelyjä, joiden hoitamiseen kului paljon aikaa, mutta kun ne oli hoidettu alta pois, niin päästiin viettämään amerikkalaista elämää. Hankimme kaikille jäsenyydet Healt Quest Flemington -nimiseen kuntokeskukseen, joka sijaitsi noin 20 minuutin ajomatkan päässä Asburysta. Siellä oli varaa mistä valita: käytössä oli punttisali, uimahalli, juoksurata ja jalkapallokenttä, ja koko päivän ajan erilaisia ohjattuja jumppatunteja, tanssitunteja, spinningiä jne. Lisäksi vapaassa käytössä olivat myös suihkutilat, amerikkalainen höyryhuone ja sauna, jossa ei saanut heittää vettä kiukaalle. Kaikki kuului salijäsenyyden hintaan, joka oli 40 dollaria kuussa.

Olin jo ennen lähtöä hankkinut kansainvälisen ajokortin kotoa käsin, ja sain käyttööni auton, jolla pääsin vapaa-aikana liikkumaan ja käymään ostoskeskuksissa, kuntokeskuksessa ja outlet-myymälöissä, joissa vaatteet myydään reilusti alennetuin hinnoin. New Jerseyn suurin outlet-myymälä oli Jersey Gardens, jossa oli 200 eri merkkiliikkeiden myymälää. Clintonissa lähellä Asburyä oli mukavia pieniä putiikkeja ja ruokapaikkoja. Tarjolla oli kiinalaista, thaimaalaista, meksikolaista ja intialaista ruokaa, mutta myös paikkoja, joissa sai perusamerikkalaista ruokaa: pastaa, pizzaa ja hampurilaisia. Amerikkalaisten lasten herkkuruokia oli ”mac and cheese” eli annos, johon kuuluu makaronia ja juustoa. Itse ihastuin kotonatehtyihin amerikkalaisiin ”Chocolate Chip Cookies” -suklaakekseihin.

Au pairin arkea

Au-pairiksi lähtemisessä on useita hyviä puolia - saa kokemusta, tapaa uusia ihmisiä, kielitaito karttuu, itsevarmuus lisääntyy ja oppii pitämään itsestään huolta. Minulla ei ollut etukäteen kokemusta lastenhoidosta, mutta se ei ollut esteenä lähdölleni. Isäntäperheeni maksoi lennot ja elämisen sekä vähän käyttörahaa, mutta jos lähtee au pairiksi jonkun järjestön kautta, joutuu siitä maksamaan enemmän. Ja jos oleskelu kestää yli kolme kuukautta, täytyy hankkia viisumi.

Asburyn alueella oli paljon au paireja, jotka olivat tulleet Culture Care -järjestön kautta. Heillä oli kokoontumisia paikallisessa Starbuck-kahvilassa. Onnekseni tutustuin yhteen lähellä asuvaan au pairiin, joka oli kotoisin Itävallasta, ja hän tiesi kertoa minulle näistä tapaamisista. Au pairin tehtäviini kuului kahden lapsen hoitaminen ja kotitöissä avustaminen. Vanhempi tyttö oli 4-vuotias Vilma, ja nuorempi Ida oli 1-vuotias. Pian muutomme jälkeen Vilma aloitti amerikkalaisen leikkikoulun. Työaikani oli 7.00-17:00, jonka aikana vein ja hain Vilman leikkikoulusta autolla ja hoidin Idaa. Kerran viikossa oli siivouspäivä, jolloin siivosin koko talon. Perjantaisin sain viikkorahaa 150 dollaria.

Oli siistiä nähdä, miten erilaista elämä maailman toisella puolella on. Amerikassa aamulehdet heitetään kadunvarteen, ja siellä kuljetaan kaikkialle autolla. Isommat valtatiet ovat valtavan leveitä, ja niillä ajetaan lujaa. Niissä on kolme kaistaa oikealla ja kolme kaistaa vasemmalla puolella tienjakajaa. Ruuhka-aikana saattaa lyhyeenkiin matkaan mennä monta tuntia. New Jersey on Amerikan pienin osavaltio, ja siellä on aika vähän asukkaita. New York taas on Amerikan tiheimmin asuttu osavaltio. Newyorkilaiset ovat monen eri kulttuurin sekoitus, ja sen väestö koostuu monennäköisistä ihmisistä.

Manhattanin ihmeitä

Kaksi parasta ystävääni saapuivat viettämään viikon kanssani Manhattanilla. Varasin meille netin välityksellä halvan majoituksen mukavan newyorkilaisen pariskunnan luota. He asuivat aivan Central Parkin laidalla John Lennonin muistomerkin lähellä. Nukuimme heidän asuntonsa yhdessä huoneessa, ja päivät vietimme Manhattania hämmästellen. Heidän naapuritalossaan sattui vielä asumaan näyttelijä Ashton Kutcher.

Vaikka aikaero väsyttikin ystäviäni ensimmäisenä iltana, suunnistimme heti Time Squarelle, joka on uskomattoman hieno mainostaulujen loistaessa ja erittäin turvallinen myös yöaikaan. Kävimme ilmaisella Staten Island Ferry -lautalla katsomassa Vapauden patsasta. Etsimme ja lopulta löysimmekin Greenwich Villagesta Frendit-tv-sarjan talon, joka sijaitsi Bedford- ja Groove-kadun risteyksessä. Yhden mahtavimmista hetkistä vietimme Brooklynin sillalla katsellen auringonlaskua Manhattanin taakse.

Kävimme katsomassa upean Mamma Mian Winter Gardenissa Broadwaylla ja jokavuotisen Christmas Spectacular Shown Radio City Music Hallissa. Vuokrasimme luistimet ja luistelimme Rockefeller Centerissä musiikin soidessa. Yöllä ihastelimme sanattomina Empire State Buildingin 86. kerroksen näköalatasanteelta Manhattania ja sen loistavia valoja. Kävimme seuraamassa, kuinka rakennustyöt sujuvat Ground Zerossa, jossa aiemmin sijaitsivat World Trade Centerin kaksoistornit, ja vierailimme myös WTC-galleriassa, jossa kerrottiin hyvin koskettavasti valokuvin, videoin, sanoin ja tapahtumapaikalta löydettyjen esineiden avulla kaksoistorneihin kohdistuneesta terrori-iskusta.

Joka vuosi lokakuun viimeisenä päivänä, Halloween-juhlan aikaan, järjestetään valtava paraatikulkue, jota pääsimme myös todistamaan. Siinäkin oli paljon nähtävää. Tässä on kerrottu vain pieni osa kaikesta siitä, mitä New Yorkissa pääsee kokemaan. Yhden viikon aikana ehdimme nähdä valtavan paljon. New York on niin kiinnostava ja ainutlaatuinen kohde, ettei minulla yksinkertaisesti ole muuta mahdollisuutta kuin matkustaa sinne vielä joku päivä uudestaan.

New York - Moskova?

Seuraava unelmani on päästä tutustumaan toiseen maailman suurkaupungeista, Venäjän pääkaupunkiin Moskovaan: nähdä Kreml, kävellä Arbat-promenaadilla, tutustua lukuisiin nähtävyyksiin ja kokea suurkaupungin sykettä. Tähän mennessä kokemukseni Venäjän matkailusta ovat rajoittuneet Karjalan, Viipurin ja Pietarin alueisiin. Näillä matkoilla olen tavannut ystävällisiä ihmisiä, saanut kokea venäläistä vieraanvaraisuutta ja tutustua paikalliseen kulttuuriin.

Heidi Lehmonen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика