2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (21)


№ 3 (20)


№ 2 (19)


№ 1 (18)

№ 2 ( 19 ) 2016

Imatran Inkeri 2016.

Imatran Inkeri 2016

Vuodesta 1970 lähtien on Imatra-päivänä julkistettu uuden Inkerin nimi

IMATRALLA ON JO 47 INKERIÄ! Tämän tittelin jakaa Imatran Nuorkauppakamari imatralaisille naisasukkaille, jotka ovat ansioituneita kaupungin kehittämisessä. Vuodesta 1970 lähtien on Imatra-päivänä julkistettu uuden Inkerin nimi. Legenda Imatrankosken vierellä asuvasta Inkeristä on epäselvä ja lyhyt aivan kuin myös tarina hänen naapuristaan Hiisistä, metsän hengestä. Hahmot ovat molemmat suomalaisen kansalliseepos Kalevalan hahmoja ja liittyvät kiinteästi tähän paikkaan. Inkerin palkintona on tietty kivi, joka nostetaan kosken pohjasta, kehystetään hopealla ja luovutetaan palkintoseremoniassa yhdessä muiden Inkerille kuuluvien esineiden kanssa: käsityönä tehty villainen huivi, Kalevala-rintakoru, ja kuvio esiliinassa kertoo, mikä on hänelle erityisen kallisarvoista. Koko vuoden ajan Inkeri osallistuu eri tapahtumiin ja juhliin ollessaan Imatran symboli ja laajasti tunnettu myös Imatran ulkopuolella.

Vuonna 2016 Imatran Inkeriksi valittiin ensimmäistä kertaa ulkomaalainen, Katri Lätt. Katri on tullut Imatralle Virosta 1980-luvun loppupuolella.

Imatran Inkeri 2016.
Imatran Inkeri 2016.

– Pidän täällä luonnosta, kaikki on ekologista, vapaata ja paikalliset asukkaat ovat ottaneet minut vastaan sydämellisesti, Katri sanoo. Olen opiskellut Jyväskylän yliopiston Venäjän laitoksella ja tunteja pidettiin myös Imatralla. Venäjän kielen tuntemukseni auttoi minua löytämään töitä ja työskentelemään kääntäjänä. Olen tavannut monia mielenkiintoisia ihmisiä työskennellessäni kahdessa tiedekunnassa Saimaan ammattikorkeakoulussa (kuvataide ja hotelli- ja ravintola-ala). Noina vuosina onnistuimme Juhani Järvisen (Kuvataidelaitoksen rehtori Imatralla) kanssa solmimaan yhteistyösopimus pietarilaisen Repinille nimetyn Taideakatemian kanssa, mitä tuohon mennessä ei ollut onnistunut tekemään yksikään taidekoulu ulkomailla. Alkoi opettajien ja opiskelijoiden vaihdot ja minä kuraattorina aloin viedä suomalaisten taiteilijoiden näyttelyitä Pietariin, Novosibirskiin ja Tšeljabinskiin. Osallistuimme Grafiikan biennaleen Pietarissa ja moniin muihin hankkeisiin. Yhteen näistä näyttelyistä saapui tuleva mieheni Kamran ja elämääni tuli uudenlainen taidemuoto: teatteri! (Kamran Šahmardan on kunnioitettava teatteritaiteen tekijä Suomessa, Venäjällä ja Azerbaidžanissa, Kansainvälisten Mustaa ja valkoista -teatterifestivaalien perustaja Imatralla.)

– Aloin hoitaa kolmea suurta hanketta päällekkäin: työtä, jokavuotista teatterifestivaalia ja perhettä. Jokainen niistä vaati täyden sitoutumisen ja se sai minut sairastumaan, mikä on nyt takanapäin: aika on laittanut asiat paikoilleen.

– Miten Te suhtaudutte valintaanne Imatran Inkeriksi ja millaisia suunnitelmia Teillä on tässä asemassa?

– Tämä on tietenkin suuri kunnia minulle! Yritän jatkaa Imatran kulttuurisuhteiden kehittämistä toisiin kaupunkeihin ja maihin.

Imatra-päivänä Katri pyörähtelee muiden Inkereiden kanssa koskettavan, samannimisen Toivo Kärjen säveltämän valssin tahdissa ja auringon säteet tanssivat puhallinorkesterin kupariputkissa.


Teksti: Natalia Politšenko
Kuvat: Chinar Šahmardan
Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика