2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (17)


№ 3 (16)


№ 2 (15)


№ 1 (14)

№ 3 ( 16 ) 2015

Kansallispukujen juhla

Kansallispukujen juhla

Tänä vuonna kansallispuku täyttää 130 vuotta!

Keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa 5.8.1885. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti neito Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. Tämä oli kansallispukujen ensimmäinen suuri julkinen esiintyminen ja sitä voidaan pitää kansallispuvun syntymäpäivänä.

Muistoksi tästä tapahtumasta koko Suomessa vuosittain elokuussa pidetään juhlallisuudet kansallisen puvun kunniaksi, vaikka puvut ovat paljon vanhempia kuin keisarillisen parin vierailu.

Kansallispukujen juhla

Täällä hetkellä Suomessa on yli 400 Kansallispukuneuvoston hyväksymää kansallispukua. Uusia pukumalleja suunnitellaan historiallisten näytteiden pohjalta sekä tutkitun yleisen tietämyksen perustella.  Imatralla ei ole omaa pukua, koska olemme aiemmin kuuluneet Jääsken ja Ruokolahden kuntiin.

Kansallispuku on juhlapuku, mutta sitä käytetään myös esimerkiksi kansantanssi- ja kansanmusiikkiryhmien esiintymisasuina.

Kansallispukujen juhlaKansallispukujen juhla

Idea kansallispukujen tuuletuksesta on Soja  Murto-Hartikaisen, joka on tekstiili- ja vaatetusalan artesaani Imatralla. Imatran seudun Kalevalaiset kokoontuivat ensimmäistä kertaa kansallispukujen tuuletuspiknikille 5.8.2010, ja siitä lähtien joka vuosi tänä päivänä Valtiohotellin puistossa voidaan nähdä maalauksellisen värikäs näkymä, ihan kuin kuuluisan suomalaisen taidemaalari Albert Edelfeltin maalauksissa.

Kansallispukujen juhla

Ja tietenkin, tänä juhlavuonna kansallispukujen ystävät kokoontuivat 5.8. perinteiselle Kansallisten pukujen tuuletus –piknikille. Tällä kertaa aktiivista osaa juhlaan otti myös venäläinen kulttuuriseura "Lyyra". Olemme esittäneet itse Kalevala-antiikkipukukokoelmaa, jonka tekijänä on Irina Poroshina Petroskoista.

Illalla vuosipäivän kunniaksi kävelykadulla Koskenparras järjestettiin konsertti sekä eri maakuuntien kansallispukujen muotinäytös.

 

Teksti: Svetlana Ranta

Kuvat: Alexsandr Hadzhin ja Elena Siitonen

Suomennos:  Pentti Ranta

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика