2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 1 (01)

№ 1 ( 01 ) 2011

Imatran kaupungin ulkosuhteet

Imatran ja Svetogorskin välisen yhteistyösopimuksen liitteen allekirjoittaminen. Svetogorskin puolesta Svetogorskin kaupunginjohtaja Dmitri Seredenin ja Imatran puolesta kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilén-Jäppinen

Imatran kaupungilla on aktiivista kansainvälistä toimintaa, ja se tekee yhteistyötä Ruotsissa, Saksassa, Slovakiassa, Unkarissa ja Eestissä sijaitsevien ystävyyskaupunkien kanssa.

Toisaalta rajan läheisyyden ansiosta kaikkein tiiviimmät ja monipuolisimmat kontaktit Imatralle on muotoutunut venäläisten naapureiden kanssa, eli Tihvinän ystävyyskaupungin ja Svetogorskin, Viipurin ja Pietarin partnerikaupunkien kanssa.

Venäläisten partnerien kanssa on harjoitettu monivuotista menestyksellistä yhteistoimintaa eri tasoilla ja eri toimialoilla, ja siinä on mukana monia eri väestöryhmiä. Tuona aikana Imatra ja venäläiset partnerikaupungit ovat osallistuneet lukuisiin yhteisiin tapahtumiiin ja projekteihin, joita on toteutettu sekä paikallisviranomaisten tuella että valtiollisten ja eurooppalaisten ohjelmien puitteissa.

Järjestettyjen tapahtumien lukumäärä kasvaa vuosi vuodelta, ja monista tapahtumista on jo tullut perinteisiä ja jokavuotisia. Yhteisiä aloitteita ja saavutuksia voisi luetella pitkään. Saavutuksista voidaan mainita muutama jo aloitettu merkittävä kolmevuotinen yhteisprojekti, joita toteutetaan Eurooppalaisen naapuruuden ja kumppanuuden väline -rajayhteistyöohjelman «Kaakkois-Suomi - Venäjä» -suunnan puitteissa.

«Step Up - Cross Border in Action » -projektiin kuuluu neljä toimintalinjaa: nuorisopolitiikka, kulttuuri, urheilu ja koulutus.

«Empowerment of Families with Children » -ohjelma on suunnattu sosiaaliturvan alalla tehtävään yhteistyöhön, ja sen eräänä tehtävänä on perustaa perheneuvontakeskuksia Venäjän puolella sijaitseviin osanottajakaupunkeihin.

Imatran seudun kehitysyhtiö johtaa tällä hetkellä projektia, joka tarkoituksena on edistää kaksisuuntaisen rautatierahtiliikenteen aloittamista Imatran ja Svetogorskin välisellä rajanylityspaikalla. Parhaillaan odotetaan päätöstä «Common Heritage: Dialogue of Cultures » -projektin kohtalosta, joka tulisi olemaan jatkoa hyvin alkaneelle Imatran ja Pietarin väliselle yhteistyölle kulttuurin alalla.

Rajakaupungit Imatra ja Svetogorsk sijaitsevat vain seitsemän kilometrin päässä toisistaan, ja sen vuoksi niitä usein nimitetään kaksoiskaupungiksi ja pidetään yhtenäisenä alueena. Vuonna 1993 kaupunkien välille solmittiin yhteistyösopimus, ja vuonna 2006 luotiin yhteistyöstrategia lähivuosille. Vuodesta 2004 vuoteen 2006 Imatra ja Svetogorsk osallistuivat yhdessä muiden eurooppalaisten rajakaupunkiparien kanssa «City Twins Cooperation Network » -projektiin, jonka pohjalta perustettiin kaksoiskaupunkien yhdistys City Twins Association CTA, jonka toiminta jatkuu vielä tänäkin päivänä.

Imatra - Svetogorsk -kaksoiskaupunkien yhteistyön puitteissa järjestetään kaupungeissamme vuosittain erilaisia yhteisiä tapahtumia. Seuraavista tapahtumista on tullut jo perinteisiä: venäläisen Pakkasukon ja suomalaisen Joulupukin ja paikallisten lasten tapaaminen Venäjän ja Suomen rajalla; Vuoksi-gaala -musiikkifestivaalit, jotka järjestetään keväisin Imatralla ja vuoden lopussa Svetogorskissa; sekä kesäinen City Twins -pyöräilytapahtuma.

Keväällä 2011 raja-alueella järjestettiin ensimmäistä kertaa kansainvälinen nuorten jalkapalloturnaus. Sen lisäksi Imatran ja Svetogorskin oppilaitosten välillä harjoitetaan koko ajan kouluvaihtoa, ja näiden kaupunkien nuorisoneuvostojen ja muiden järjestöjen yhteistyö jatkuu. Myös molempien kaupunkien johtohenkilöistä koostuva City Twins -ohjausryhmä järjestää säännöllisesti tapaamisia.

Jelena Siitonen
Kansainvälisten yhteyksien osaston koordinaattori
Imatran kaupunki
Valokuvat Imatran kaupungin kuva-arkistosta

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика