2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (32)


№ 3 (31)


№ 2 (30)


№ 1 (29)

№ 1 ( 29 ) 2016



Jääkauden jättiläiset Tampereella

Jääkauden jättiläiset -näyttely on esillä 29.1.-14.8.2016

Jääkauden jättiläiset Tampereella

Jo Vapriikille mennessäni ihmettelin valtavaa määrää ihmisiä, jotka kulkivat ryhmissä museon avoimia ovia kohti. Museo oli täynnä lapsia, aviopuolisoita ja aikuisia. Jääkauden jättiläiset -näyttely on herättänyt runsaasti kiinnostusta Tampereen asukkaissa ja sen vieraissa.

Ensimmäisen kerroksen suuriin saleihin on sijoitettu näyttelyesineitä, jotka ovat niiden luonnollisessa koossa. Mammutit poikasineen, sapelihammastiikeri ja karvaiset sarvikuonot. Vaikuttava, todella suuri karhu, joka seisoo kahdella jalalla, ja vieressä alkuasukkaita, jotka metsästävät sitä. On mahdollista verrata eläimen ja ihmisen kokoeroa. Vieressä vitriineissä on aitoja arkeologisia löytöjä (luun palasia, hampaita, syöksyhampaita). Yhdessä saleista on nähtävillä diashow ja valokuvia neandertalinihmisten tutkimisesta.

Luin, että näyttely on tuotettu yhteistyössä Vapriikin ja italialaisten Contemporanea Progettin ja Exponan sekä saksalaisen Neanderthal-museon kanssa. Luonnollisen kokoiset täytetyt eläimet on tuotu Italiasta.

Lapsille museossa järjestetään luovia työpajoja ja kierroksia. Siellä voi rakentaa jurttaa, missä muinaiset ihmiset asuivat, tai valmistaa eläimen pienoismallin. Kun aioin lähteä pois, niin kuulin ilmoituksen kaiuttimista, että lapset voivat saada taskulamput vastaanotosta. Museosaleista sammutetaan valot ja lapset pääsevät oppaan kanssa tekemään hienon matkan museosaleissa täydessä pimeydessä. Voin kuvitella, kuinka lapsille oli mielenkiintoista tehdä tuollainen unohtumaton retki. Näyttely miellytti kovasti enkä ole tavannut mitään vastaavaa aiemmin.


Teksti ja kuva: Margarita Niemi
Suomennos: Maria Lepistö

 

Яндекс.Метрика