2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (08)


№ 3 (07)


№ 2 (06)


№ 1 (05)

№ 2 ( 06 ) 2010

Työelämävalmennus 2010

Työtön työnhakija voi osallistua työelämävalmennukseen perehtyäkseen tai palatakseen työelämään ja edistääkseen työhönsijoittumistaan ja ammattitaitoaan. Työelämävalmennus on hyvä vaihtoehto uudenlaisten työtehtävien kokeilemiseen ja työhön valmentautumiseen. Samalla voi myös kokeilla erilaisten ammattien ja työpaikkojen kiinnostavuutta ja soveltuvuutta.

Työelämävalmennus
Työelämävalmennukseen voit osallistua, jos olet täyttänyt 25 vuotta tai sinulla on ammatillinen koulutus tai saat työttömyysetuutena perus- tai ansiopäivärahaa. Jos olet alle 25-vuotias, eikä sinulla ole ammatillista koulutusta ja kuulut työmarkkinatukijärjestelmän piiriin, voit osallistua samoilla ehdoilla järjestettävään työharjoitteluun.

Työelämävalmennuspaikka
Työelämävalmennuspaikan hankinnasta huolehtii työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto). Voit myös itse etsiä paikan, jonka TE-toimisto hyväksyy. Paikkana voi olla kunta, valtio, yhteisö, säätiö tai yksityinen elinkeinonharjoittaja, mutta ei kotitalous.

Työelämävalmennuksen järjestäjän on huolehdittava valmennuksessa olevan asianmukaisesta valvonnasta ja ohjauksesta. Työelämävalmennuksen päivittäinen kesto voi olla enintään kahdeksan tuntia ja vähintään neljä tuntia, enintään viisi päivää viikossa.

Sopimuksen tekeminen
TE-toimisto tekee sinun ja työelämävalmennuksen järjestäjän kanssa määräaikaisen kirjallisen sopimuksen ennen työelämävalmennuksen alkamista. Siihen kirjataan mm. työelämävalmennuksen suoritusaika ja -paikka, päivittäinen ja viikoittainen kesto, tehtävät, joita valmennuksen aikana suoritetaan sekä työpaikan yhteyshenkilö.

Sopimuksen allekirjoittavat sinun lisäksesi TE-toimiston edustaja ja työelämävalmennuksen järjestäjä. Sopimus liitteineen on toimitettava työ- ja elinkeinotoimistoon vähintään 10 päivää ennen työelämävalmennuksen alkamista. Osallistuessasi työelämävalmennukseen et ole työsuhteessa sen järjestäjään etkä TE-toimistoon. Siksi tältä ajalta ei kerry palkallisia lomapäiviä.

Työelämävalmennuksen järjestäjä vastaa työturvallisuudesta sekä valvoo ja opastaa sinua työpaikalla niin, että valmennukselle asetetut tavoitteet toteutuvat. Sinulla on oikeus saada työelämävalmennuksesta todistus.

Taloudellinen tuki
Työelämävalmennuksen ajalta toimeentulosi turvataan työttömyysetuudella: työmarkkinatuella, perus- tai ansiopäivärahalla. Kaikki saavat sitä etuutta, mitä työttömänä ollessaan saavat + ylläpitokorvauksen 9 € tai 18 € / pvä. Korotettua ylläpitokorvausta maksetaan, mikäli työelämävalmennus tapahtuu oman työssäkäyntialueen ulkopuolella tai kotikunnan ulkopuolella siten, että siitä aiheutuu ylimääräisiä majoituskustannuksia. Työmarkkinatuen ja peruspäivärahan maksaa Kela ja ansiopäivärahan työttömyyskassa. Tietyin edellytyksin työelämävalmennuksen ajalta voidaan maksaa lisäksi korotusosaa.

Työmarkkinatukea voidaan maksaa työharjoittelijalle harjoittelun enimmäiskeston eli enintään 12 kuukauden ajalta. 1.5.2010 lähtien voi saman työmarkkinatoimenpiteen järjestäjän palveluksessa olla enintään 6 kk. Työttömyyspäivärahaa työelämävalmennuksen ajalta voidaan maksaa samalle henkilölle kerrallaan enintään 10 kuukaudelta.

Vakuutukset
Työ- ja elinkeinoministeriö on järjestänyt työelämävalmennuksessa oleville ryhmävastuuvakuutuksen. Työelämävalmennuksessa sattuneesta tapaturmasta tai siinä saadusta ammattitaudista suoritetaan korvaus valtion varoista työtapaturmavakuutuslain perustein.

Lähde: www.mol.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика