2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (22)


№ 3 (21)


№ 2 (20)


№ 1 (19)

№ 4 ( 22 ) 2015



Minä opettelen lukemaan

Svetlana Tuga

Svetlana Tuga syntyi, kasvoi opiskeli ja työskenteli Petroskoissa omistautuen opettajan ammatille. Lapsena hän suoritti musiikkikoulun pianoluokan. Pedagogiikkaa hän opiskeli opistossa ja sen jälkeen yliopistossa. Koulutukseltaan hän on peruskoulun opettaja. Hänellä on yhteensä 30 vuotta työkokemusta opettajan työstä Venäjällä.

Vuonna 2014 Svetlana muutti asumaan ja työskentelemään Suomeen. Sitä edelsi suomen kielen opiskelu Petroskoissa. Asunnon etsinnässä Kuopiosta ja muutossa auttoivat paljon Dmitri ja Anna Heimonen. Sen jälkeen edessä oli tottuminen uuteen elämään, tapoihin, järjestykseen ja suomen kieleen. Se tapahtui mm. Monikulttuurikeskus Kompassin suomen kielen alkeiskursseilla, jossa hän solmi uusia tuttavuuksia ja kävi hyödyllisiä keskusteluja. Svetlana on aktiivi ja seurallinen ihminen, joka ei istu paikallaan kädet ristissä, eikä halua menettää ammatillista osaamistaan, vaan alkoi etsiä mahdollisuuksiaan toimia suomalaisessa yhteiskunnassa. Monikulttuurikeskus Kompassi otti ilolla vastaan hänen ideansa järjestää toimintaa alle kouluikäisille lapsille. Kompassi tarjoaa ystävällisesti tiloja, laitteita ja materiaalia maksutta käyttöön erilaisten toimintojen ja juhlien järjestämiseen. Myös Avain Tulevaisuuteen ry järjestää aktiivisesti venäjänkielistä toimintaa alle kouluikäisille lapsille.

Nyt Svetlana järjestää jo toista vuotta kerran viikossa toimintaa eri-ikäryhmille:
3–4-vuotiaille, 4–5-vuotiaille ja 5–6-vuotiaille. Yhdessä ryhmässä on 7–8 lasta. Hän käyttää Nikolai Aleksandrovitsh Zajtsevin mielenkiintoista menetelmää, jonka perusteista hän kertoi meille. Lukemaan oppiminen tapahtuu kirjoittamisen kautta. Kirjoittaminen on äänteiden ja merkkien muodonmuutosta. Sanojen muodostaminen erillisistä kirjaimista tai kuutiokirjaimista on yksi kirjoittamisen tavoista. N. A. Zajtsevin menetelmän mukaan kaikki venäjän kielen kirjaimet voidaan laittaa kuutioihin. Kuutiot eroavat toisistaan äänteen, koon, värin ja painon mukaan. Lapset pitävät kovasti näkymättömän sanan muuttamisesta näkyväksi. Kaksi MA- ja MA-kuutiota laitetaan yhteen ja luetaan MAMA. Kuutio on erinomaista rakennusmateriaalia. Jo kolmivuotiaat lapset rakentavat helposti junia, joissa jokainen kuutio on yksi vaunu. Esimerkiksi kirjain O:hon voidaan lisätä MO, VO, GO, PO, ZO, SHO, RO… ja niin myös muihin kirjaimiin. Ensin rakennetaan, sitten luetaan. Seinällä korkealla roikkuvat aakkostaulut lauluineen suoristavat lasten selän asentoa kun niitä osoitetaan pitkällä kepillä. Jokainen lapsi haluaa aina itse näyttää kaikki sanat. Taaperot ovat prosessin pääosallistujia. Ketään ei saa unohtaa vaan kaikille on jaettava tasaisesti huomiota ja seurattava, että kaikki on ymmärretty ja tehdä se samalla kiehtovasti, houkuttelevasti ja hauskasti. Oppitunnit toteutetaan liikkeessä – seisten, istuen ja lattialla maaten. Näin lapset eivät väsy niin paljon, ja kiinnittävät enemmän huomiota opetuksellisiin tehtäviin. Musiikillinen säestys on monipuolista: samalla lauletaan ja leikitään piirileikkejä sekä venäläisiä kansanleikkejä. Lukuvuoden aikana ohjelmassa on myös muutamia juhlia, kuten keskisyksyn juhla, joulu, kevätjuhla ja päätösjuhla.

Minä opettelen lukemaan

Kerhot ovat olleet suosittuja venäjänkielisen väestön keskuudessa, ja myös suomalaiset ovat tuoneet lapsiaan kerhoon. Vanhemmat ovat kiinnostuneita venäjän kielen ja kieliopin alkeiden opettamisesta lapsille ja heidän läsnäolonsa tunneilla on hyvin suotavaa, sillä myös aikuiset ovat prosessin aktiivisia osapuolia. Ryhmät kehittyvät ja niillä on kysyntää. Tulijoita on melko paljon ja Svetlana on huolissaan siitä, että hän ei yksin pysty kantamaan niin suurta vastuuta tärkeästä tehtävästä. Suurta apua hän saa jatkuvasti Antonina Monoselta, joka auttaa mm. lasten vastaanottamisessa, äänitekniikassa ja huonekalujen järjestämisessä tulevaa tuntia varten.

Svetlana saa mielihyvää paitsi oppituntien prosessista myös lasten kanssa kommunikoinnista. Tärkein palkinto hänelle on se mielihyvä, jonka lapset saavat oppiessaan venäjän kielioppia ja hallitessaan lukemisen taidon, joka on erityisen tärkeä taito kasvun ja kouluelämään valmistautumisen vaiheessa.

– Olen todella iloinen, että voimme auttaa lapsia tässä mielenkiintoisessa kasvatuksellisessa prosessissa, eli lukemaan oppimisessa. Ihminen oppii tämän taidon kerran, mutta jatkossa hän voi soveltaa sitä monien muiden kielten opetteluun, sanoo Svetlana Tuga.


Teksti: Julia Kochetkova
Kuvat: Svetlana Tuga
Suomennos: Tiina Ynnilä

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика