2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (111-112)


№ 8 (110)


№ 7 (109)


№ 5-6 (107-108)


№ 3-4 (105-106)


№ 2 (104)


№ 1 (103)

№ 7 ( 109 ) 2015



Ikäihmisten terveys- ja hyvinvointipäivä Tampereella

Tämän vuoden syksyllä (24.9.) Monikko ry:n jäsenet osallistuivat Paloma-projektin puitteissa Ikäihmisten urheilupäivä –tapahtumaan, jonka järjesti Monikon yhteistyökumppani Eläkeläiset ry.  Terveys- ja hyvinvointipäivä järjestettiin Tampereen Kaukajärvellä. Jyväskylässä asuvat ikäihmiset ottivat kutsun mielellään vastaan ja suuntasivat suurena ryhmänä toiseen kaupunkiin tapaamaan vanhoja ystäviään. Tämä oli jo kolmas kerta, kun vastaavanlainen tapahtuma järjestettiin iäkkäille ihmisille. Ensimmäisen kerran se pidettiin vuonna 2013 Turussa ja viime vuonna Jyväskylässä.

Tämän tapahtuman tavoitteena on tukea terveitä elämäntapoja, tutustuttaa ikäihmisiä urheiluun, yrittää löytää uusia urheilumuotoja ikääntyneille ihmisille sekä vaikuttaa maahanmuuttajien kanssakäymiseen kantaväestön kanssa. Tapahtumapaikaksi oli tänä vuonna valittu Kaukajärvi, koska siellä on kaikki tarvittavat olosuhteet urheilun harrastamiselle ja kaunis luonto. Paikalle kokoontui Suomesta yli 200 eläkeläistä, jotka olivat eri kulttuurien ja maiden edustajia. Kilpailuja pidettiin sekä ulkona että liikuntasalissa. Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijat järjestivät erilaisia urheilukilpailuja: curlingia, sulkapallopelejä kärpäslätkillä ja ilmapalloilla, tanssiesityksiä, palkintojen jakoja ja paljon muuta. Päivän aikana pystyi testaamaan omaa tasapainoaan, suorittamaan rollaattorilla ajokurssin sekä saamaan tietoa siitä, millaiset urheiluvälineet sopivat parhaiten kotikäyttöön. Ulkona järjestettiin kilpailuja, kuten pihalla suunnistamista, pihasimulaattoriharjoituksia ja virkkausta liikkeessä. Jokainen sai valita itselleen mieluisimman ja parhaiten sopivimman harjoituksen ja saada tietoa siitä, millaisia urheiluharrastuksia ikääntyneille nykypäivänä tarjotaan.

Toinen osa matkasta käytettiin Tampereeseen tutustumiseen. Monikko ry:n jäsenille kiertoajelun veti Maire Kauhanen, joka on Tampereen eläkeläiset ry:n puheenjohtaja ja Vanhusneuvoston jäsen. Hän kertoi tämän teollisuuskeskuksen historiasta ja sen työhön liittyvistä perinteistä. Kiertoajelulla käytiin paikoissa, joissa Tammerkoski virtaa sekä Museokeskus Vapriikilla ja Työväenmuseo Verstaalla.

Monikko ry:n puheenjohtaja Alina Ahtamon sanoin ”matka antoi ihmisille uusia kokemuksia, runsaasti positiivisia tunteita, iloa ja terveyttä.”

Vanha sanonta on totta, että aktiivinen, liikkuvainen elämäntapa, erityisesti varttuneessa iässä, edesauttaa hyvän olon saavuttamista ja pidentää ikää. Urheilupäivä Kaukajärvellä oli omistettu sille, että eläkeläisten aktiivisen fyysisen ja henkisen pitkäikäisyyden sekä täyden elämän saavuttamisen mahdollisuudet tulisivat tutuksi.

 

Teksti: Irina Senkina

Kuvat: Alina Ahtamo

Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика