2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (111-112)


№ 8 (110)


№ 7 (109)


№ 5-6 (107-108)


№ 3-4 (105-106)


№ 2 (104)


№ 1 (103)

№ 5-6 ( 107-108 ) 2015



VALOISALLE DIGITAALISELLE TULEVAISUUDELLE

Joka päivä 315 miljoonaa eurooppalaista käyttää internetiä

europarlamenti

Luemme uutisia, katsomme elokuvia, teemme ostoksia ja puhumme kavereillemme. Päivittäinen elämämme on entistä digitaalisempaa, ja sillä voidaan saada aikaan kasvuja ja luoda lisää työpaikkoja Eurooppaan.

Digitaalisten sisämarkkinoiden edistäminen on yksi Euroopan komission pääpainopistealueista. Euroopan komissio esittelee digitaalisten sisämarkkinoiden strategian, jotta verkkoon perustuvat palvelut voisivat toimia vapaasti EU:n alueella. Parlamentin tekemän tutkimuksen mukaan täysin toimivien digitaalisten sisämarkkinoiden avulla voitaisiin saada 415–500 miljardin euron lisäys EU:n bruttokansantuotteeseen vuosittain. Euroopan komission mukaan vain 15 % kuluttajista ostaa netin kautta muualta kuin omasta maastaan, sillä toimituskustannukset ovat usein suuret. Online-yritysten ei pitäisi saada käyttää väärin määräävää markkina-asemaansa, vaikka se tarkoittaisi hakukoneiden erottamista niiden muista kaupallisista palveluista. Käytämme Googlea ihan samalla tavalla kuin muutkin, ihailemme yritystä ja tunnustamme, että sen palvelut ovat parantaneet elämäämme. Mutta otamme myös huomioon, että Google ei ole julkinen palvelu, vaan yksityinen yritys. Emme pyydä siltä sen algoritmeja samalla tavalla kuin emme pyydä Coca-Colalta sen salaisia reseptejä. Mutta Googlella on Yhdysvalloissa kilpailua, jota sillä ei ole Euroopassa. Eurooppalaisia pk-yrityksiä ajetaan markkinoilta ja ne menettävät tuloja ja arvoaan osakemarkkinoilla, sillä Google suosii omia kaupallisia yrityksiään. Jos haluat esimerkiksi ostaa lentolipun ja googlaat sen, ensimmäinen hakutuloksesi on Googlen lentohaku. Kaikki muut tulokset tulevat vasta sen jälkeen. Tarvitsemme oikeudenmukaisen toimintaympäristön. Käyttäjien pitäisi saada paras vastaus kysymykseensä. Digitaalisten sisämarkkinoiden täytyy tarjota mahdollisuuksia valita. Nyt on riskinä, että yksi yritys dominoi koko pelikenttää ja tekee muille kilpailun hyvin haastavaksi.

europarlamenti
©BELGA_EASYFOTOSTOCK

Strategiassa puhutaan muun muassa tekijänoikeuslainsäädännön nykyaikaistamisesta, arvonlisäverosääntöjen yksinkertaistamisesta, tietosuojan kehittämisestä sekä median ja verkkoalustojen uudenlaisen käytön vaikutuksista lainsäädäntöön.

Parlamentin teollisuusvaliokunnan mepit hyväksyivät poliittisen sopimuksen neuvoston ja komission kanssa, joka lopettaa verkkovierailu- eli roaming-maksut vuonna 2017. Hinnat putoavat jo ensi vuonna, mutta 15. heinäkuuta 2017 alkaen soittaminen tai sähköpostin lähettäminen EU-alueella maksaa saman kuin kotimaassa.


ETerveys, mTerveys: Kuinka teknologialla voidaan helpottaa potilaiden elämää

Parlamentin tukema eTerveys pohjautuu elektronisiin laitteisiin ja viestintään. Potilaat voivat tutustua esimerkiksi omiin tietoihinsa internetissä, mikä auttaa heitä hoitamaan terveyttään paremmin ja edistää potilaiden ja terveydenhuoltohenkilökunnan välistä vuorovaikutusta.

European Health Telematics -järjestön edustaja Marc Lange kertoi eTerveyden olevan paljon muutakin kuin pelkkää teknologiaa. "Kyse on potilaiden ja terveydenhuoltojärjestelmien käyttäytymisen muuttamisesta. Tarkoituksena on muuttaa hoidon tapahtumapaikkaa sairaaloista enemmän kotien suuntaan."

Edellisen käsitteen alakäsite mTerveys tarkoittaa sitä, että erilaisia mobiilisovelluksia käytetään terveydentilan itsearviointiin ja etämonitorointiin. Ala kehittyy nopeasti, ja komission mukaan tällä hetkellä on saatavilla noin 100 000 erilaista mTerveys-sovellusta.


ECall-järjestelmä

Kaikissa uusissa henkilöautomalleista ja kevyissä pakettiautomalleissa on otettava käyttöön 31.3.2018 alkaen eCall-järjestelmä, joka ilmoittaa onnettomuudesta hätäkeskukseen automaattisesti. Parlamentti hyväksyi järjestelmän käyttöönoton täysistuntoäänestyksessä huhtikuussa. Vuonna 2014 EU:n alueella tapahtuneissa auto-onnettomuuksissa menehtyi kaikkiaan 27 500 ihmistä. Arvioiden mukaan eCall-järjestelmän avulla onnettomuuksissa menehtyneiden määrää voitaisiin vähentää jopa 10 prosentilla

Tiedot siirtyvät vain siinä tapauksessa, jos tapahtuu vakava onnettomuus tai ilmatyyny laukeaa. Sen jälkeen standarditiedot lähetetään pelastuspalveluille jäsenmaan järjestelmän kautta. Sen jälkeen otetaan puheyhteys, jotta voidaan välttää pelastustiimin lähettäminen paikalle, jos kyseessä on vain pieni onnettomuus. Uusiin autoihin asennetaan järjestelmä vaiheittain. Siirtymäaika on maaliskuuhun 2018 saakka, sillä haluamme varmistaa, että järjestelmä on luotettava.

Datavirrat voivat sisältää sekä henkilötietoja että muuta tietoa, joskus virroissa on molempia. Esimerkki datavirrasta on muun muassa käteisnosto ulkomailta, jossa pankkiautomaatti saa tietää henkilön pankkitietoja.

Nykyiset tietosuojasäännöt ovat peräisin 1995, ja nykyisen nopean digitalisaatiokehityksen vuoksi päivitystä tarvitaan kiireisesti. Euroopan komissio ehdotti uutta lainsäädäntöä vuonna 2012, ja parlamentti hyväksyi neuvottelukantansa maaliskuussa 2014 ja neuvosto kesäkuussa 2015. Kolmikantaneuvottelu on 24.6, ja sopimukseen päästäneen vuoden loppuun mennessä.

Lähde: www.europarl.europa.eu/news/fi/
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика