2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (53)


№ 9 (52)


№ 8 (51)


№ 7 (50)


№ 5-6 (48-49)


№ 4 (47)


№ 3 (46)


№ 2 (45)


№ 1 (44)

№ 5-6 ( 48-49 ) 2009

Pyöräilijä liikenteessä

Polkupyörä on ajoneuvo, ja pyöräilijä on ajoneuvon kuljettaja. Polkupyörää koskevat liikenteessä suurelta osin samat säännöt kuin muitakin ajoneuvoja. Lisäksi pyöräilijällä on joitakin omia sääntöjä.

Pyöräilijän paikka

Polkupyöräilijän on ajettava pyörätiellä tai kevyen liikenteen väylällä, jos sellainen on. Kevyen liikenteen väylä on tarkoitettu jalankulkijoille, pyöräilijöille ja joskus myös mopoille. Se on merkitty liikennemerkillä. Jos pyörätietä tai kevyen liikenteen väylää ei ole, pyöräilijän on ajettava tien oikeanpuoleisella pientareella tai oikeassa reunassa. Piennar on erotettu ajoradasta valkoisella viivalla. Alle 12-vuotias saa ajaa pyörällä jalkakäytävällä.

Kevyen liikeenteen väylä

Kevyen liikenteen väyliä on kahdenlaisia:

- Pyörätie ja jalkakäytävä ovat rinnakkain. Pyöräilijöille ja jalankulkijoille on oma puolensa. Ne on erotettu toisistaan valkoisella viivalla. Liikennemerkki osoittaa, kumpi puoli on pyöräilijöille. Pyöräilijä ajaa oman väylänsä oikeassa reunassa.

- Pyörätie ja jalkakäytävä on yhdistetty. Pyöräilijä ajaa väylän oikealla puolella. Hän ohittaa samalla puolella kävelevän jalankulkijan ja muut pyöräilijät vasemmalta puolelta. Kevyen liikenteen väylillä syntyy joskus vaaratilanteita risteyksissä ja tunneleissa. Ennen niitä on syytä hidastaa nopeutta varsinkin, jos ne ovat mäen alla. Väylien risteyksessä pyöräilijän on väistettävä oikealta tulevia pyöräilijöitä. Pyöräilijän on tarvittaessa varoitettava muita soittokellolla.

Pyöräily kielletty

Polkupyörällä ei saa ajaa moottoritiellä eikä moottoriliikennetiellä.

Pyörällä ajaminen kielletään myös seuraavilla liikennemerkeillä:

Ajaminen risteyksessä

Risteyksissä on oltava tarkkana. Polkupyöräilijää koskevat risteyksessä samat perussäännöt kuin autoilijaa. Muista näyttää suuntamerkki ennen kuin käännyt.

Risteysajon perussäännöt ovat:

- Kun pyöräilijä ajaa ajoradalla autoliikenteen seassa, hän väistää risteyksessä oikealta tulevia ajoneuvoja.

- Risteyksessä kääntyvä ajoneuvo, myös pyöräilijä, väistää risteävän tien yli meneviä pyöräilijöitä, jalankulkijoita ja mopoilijoita. Risteävä tie on se, jolle käännytään. Kenenkään eteen ei siis saa kääntyä.

- Pyörätieltä ajoradalle tuleva pyöräilijä väistää muita. Muut väistävät pyöräilijää vain silloin, kun he tulevat kärkikolmion tai stop-merkin takaa tai ovat kääntymässä tielle, jota pyöräilijä on ylittämässä.

- Pyöräilijä väistää muuta liikennettä, kun hän tulee pihalta tielle tai kadulle.

- Sivutieltä kärkikolmion ja stop-merkin suunnasta tuleva ajoneuvo, myös pyöräilijä, väistää sekä oikealta että vasemmalta tulevia. Stop-merkin eteen on pysähdyttävä.

Vasemmalle kääntyminen

Vasemmalle kääntyminen on yksi vaarallisimpia tilanteita liikenteessä. Turvallisin tapa kääntyä vasemmalle on suorakulmakäännös. Se tapahtuu seuraavasti:

- aja suoraan risteyksen yli,

- pysähdy tien reunaan ja katso joka suuntaan, onko autoja tulossa

- kun tie on vapaa, aja tai taluta pyörä tien yli,

- jatka ajoa tien oikeassa reunassa.

Tämä on paras tapa myös vasemmalle pihaan käännyttäessä.

Ryhmittyminen

Pyöräilijä voi kääntyä vasemmalle myös ryhmittymällä muiden ajoneuvojen tapaan. Se on kuitenkin hankalampaa. Tällöin toimitaan seuraavasti:

- anna kädellä suuntamerkki vasemmalle hyvissä ajoin,

- katso taakse, että autoilijat antavat sinulle tilaa ryhmittyä keskiviivan viereen,

- katso, ettei edestä ja tasaarvoisessa risteyksessä myös oikealta tule autoja,

- kun risteys on vapaa, käänny vasemmalle keskiviivan viereen,

- katso taakse, että autoilijat antavat sinun siirtyä tien oikeaan laitaan,

- jatka ajoa tien oikeassa laidassa.

Suojatie

Jos pyörätie tai kevyen liikenteen väylä jatkuvat suojatienä tien yli, pyöräilijä voi ylittää tien ajamalla suojatietä pitkin.

Pyörätie ei kuitenkaan anna pyöräilijälle etuajo-oikeutta, vaan häntä koskevat pyörätieltä ajoradalle tulevan pyöräilijän väistämissäännöt. Pyöräilijää koskevat myös risteyksessä olevat liikennemerkit, kuten kärkikolmio ja stop-merkki.

Jos jalkakäytävä jatkuu suojatienä, pyöräilijä ei saa ajaa tien yli, vaan hänen on talutettava pyörää. Jalkakäytävällä saavat ajaa vain alle 12-vuotiaat lapset.

Liikennevalot

Pyöräilijän on noudatettava liikennevaloja. Kääntyvän pyöräilijän on väistettävä suojatiellä kulkevia jalankulkijoita. Jos kevyen liikenteen väylä jatkuu suojatienä risteyksen yli, pyöräilijä käyttää suojatietä ja noudattaa jalankulkijoiden liikennevaloja. Joissakin risteyksissä pyöräilijälle on omat liikennevalot. Tällöin hänen on noudatettava niitä.

Linja-autopysäkki

Linja-autopysäkin kohdalla on syytä hidastaa. Pyöräilijän on väistettävä linja-autosta poistuvia tai siihen nousevia matkustajia.

Rautatien tasoristeys

Rautatien tasoristeyksessä olevat valot ja puomit koskevat myös pyöräilijää. Rautatietä ei saa ylittää, jos valo on punainen ja puomi on alhaalla.

Kypärä

Käytä pyöräilykypärää. Se suojaa päätä vammoilta, jos kaadut. Kypärän on oltava sopivan kokoinen. Se ei saa kiristää, eikä se saa olla liian löysä. Sopiva kypärä on mukavan tuntuinen päässä. Kokeile kypärää jo kaupassa, ennen kuin ostat sen. Kypärä on laitettava päähän niin, että se suojaa myös otsaa. Tärkeintä on, että kypärä pysyy päässä kaatuessakin. Pyöräilykypäriä myydään esimerkiksi polkupyöräliikkeissä, urheiluliikkeissä ja tavarataloissa. Myyjät neuvovat oikean kypärän ostossa. Tarkista, että kypärässä on merkintä CE. Tällöin kypärän kestävyys on testattu ja hyväksytty.

Pyörän varustus

Paras polkupyörä on sopivan kokoinen. Silloin sitä on helpoin ajaa. Polkupyörä on syytä huoltaa ainakin kerran vuodessa. Jos et itse osaa huoltaa tai korjata pyörääsi, vie se pyörähuoltamoon.

Polkupyörän varusteita ovat

- hyvät jarrut

- heijastin edessä, takana, pinnoissa ja polkimissa

- etuvalo pimeällä ajettaessa

- soittokello

- turvaviiri

- lukko.

Pyöräilijällä voi olla heijastimia myös vaatteissa.

Kuljettaminen pyörän päällä

Polkupyörä on tarkoitettu pääsääntöisesti yhdelle ihmiselle. Lapsen kuljettamista varten on oltava sopiva istuin ja jalkojen suojukset. Pikkulasten kuljetukseen on käytettävä turvaistuinta. Kassit ja tavarat tulee kuljettaa pyörällä niin, että pyörä pysyy hyvin tasapainossa.

Pyöräily talvella

Pyöräileminen talvikelillä on vaikeampaa kuin kesällä. Talvella on usein liukasta. Silloin on vältettävä äkillisiä jarrutuksia ja käännöksiä, ettei pyörä lähde luisuun. Polkupyörään voi hankkia nastarenkaat, jotka lisäävät turvallisuutta. Risteykseen on ajettava tarpeeksi hitaasti, koska liukkaus pidentää jarrutusmatkaa. Lisäksi lumivallit saattavat estää näkyvyyttä risteyksissä. Talvella on pimeää. Kunnon ajovalo sekä heijastimet edessä, takana, polkimissa ja pinnoissa ovat välttämättömiä. Käytä pyöräilykypärää myös talvella. Hanki sellainen kypärä, jonka alle voit laittaa esimerkiksi pipon.

Liikenne on yhteistyötä!

Liikenne on yhteistyötä. Tarkkaile, mitä muut aikovat tehdä ja ota heidät huomioon. Aja sellaista vauhtia, että hallitset pyöräsi kaikissa tilanteissa. Hidasta ennen risteystä. Talvella jarrutusmatkat ovat pitempiä kuin kesällä. Varmistu siitä, että autoilijat ja muut tiellä liikkujat huomaavat sinut. Etuvalo ja joka suuntaan näkyvät heijastimet ovat välttämättömiä pimeällä. Yllättävät tilanteet ovat vaarallisimpia.

Älä aja yhtäkkiä tielle aidan tai rakennuksen takaa tai tee muuta yllättävää. Näytä suuntamerkki ajoissa, kun aiot kääntyä. Varoita tarvittaessa soittokellolla muita pyöräilijöitä ja jalankulkijoita. Opettele liikennesäännöt ja liikennemerkit.

Lähde:

Julkaisija: Selkokeskus/KVL
yhteistyössä Liikenneturvan kanssa

Yhteystiedot:
puhelin: 09-3480 9240
sähköposti: selkouutiset@famr.fi

Liikenneturva
puhelin: 09-417 4700
www.liikenneturva.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика