2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (53)


№ 9 (52)


№ 8 (51)


№ 7 (50)


№ 5-6 (48-49)


№ 4 (47)


№ 3 (46)


№ 2 (45)


№ 1 (44)

№ 1 ( 44 ) 2009

”Haavena kuoron perustaminen...”

Kun minua pyydettiin haastattelemaan lastenkuoron ohjaajaa Svetlana Zenjovaa, suostuin mielihyvin. Silloin kun asuin vielä Venäjällä, harrastin laulamista. Kouluaikoina lauloin lasten kuorossa ja aikuisena olin mukana venäläisiä lauluja laulavassa yhtyeessä. Meillä oli harjoituksia, konsertteja ja vierailunäytäntöjä, kävimme myös Suomessa. Meidän ohjaajamme toimi kaikkien tapahtumien organisaattorina, innoittajana ja ohjaajana. Tämän lahjakkaan naisen ansiosta ryhmän jokainen esitys oli mielenkiintoinen ja mieleenpainuva.

Sen vuoksi nyt, kun tuosta on kulunut muutama vuosi ja olen täällä Suomessa, minusta tuntui mielenkiintoiselta keskustella luovaa työtä tekevän maannaiseni kanssa ja tutustua häneen lähemmin.

Kävi ilmi, että Svetlana on lempeä, hentoinen ja hyvin seurallinen nuori nainen. –Mitään kovin erikoista ei minun elämänkerrassani ole, hän sanoi.


Svetlana Zenjova ja Tatjana Tuominen

- Synnyin ja vartuin Vorkutassa, tuo kaupunki sijaitsee Venäjän pohjoisosassa. Sitten tuli opiskelun aika, ensin Syktyvkarin musiikkiopistossa kuoronjohtajalinjalla ja sen jälkeen A.K. Glazunoville nimetyssä konservatoriossa Petroskoissa. Kun olin jo valmistunut ja kokeillut voimiani laulunopettajana lasten teatteristudiossa, en halunnut pysähtyä paikoilleni. Haaveenani oli opiskella ulkomailla ja haave toteutui.

Tällä hetkellä Sveta ja hänen aviomiehensä opiskelevat Jyväskylän ammattikorkeakoulussa musiikin koulutusohjelmassa. – Tietenkin Suomessa opiskelu on mielenkiintoista, Svetlana jatkaa, – täällä on hyvät olosuhteet opiskelua ajatellen.
Opiskelun lisäksi Svetlanalla oli vielä yksi haave: koota oma ryhmä, työskennellä sen kanssa ja vaalia sillä tavoin venäläistä kulttuuria sekä tutustuttaa muita siihen.

– Tunnen olevani valmis asiantuntija. Haluan tehdä omaa työtäni, panostaa siihen koko sydämeni ja käyttää kaikkia tietojani ja taitojani, kertoi keskustelukumppanini minulle.
Ja tuollainen ryhmä syntyi. Se on lasten kuoro, joka koostuu kahdesta, nuorempien ja vanhempien, ryhmästä. Ryhmän osanottajien ikä on kolmen ja kolmentoista vuoden välillä. Ensimmäinen esiintyminen oli taidemuseon venäläisessä illassa. Ohjelmisto ei vielä ole kovin suuri. Siihen kuuluu lauluja piirretyistä elokuvista sekä G. Struben laulut ”Kirjava lakki” ja ”Minun Venäjäni”.

– Kaikki lapset ovat hyvin lahjakkaita ja harjoittelevat innokkaasti, kertoo Sveta suojateistaan lämpimällä äänellä ja jatkaa: - Ei ole väliä, mitä kieltä lapsi puhuu. Tärkeintä on, että hänellä on halu laulaa ja tutustua venäläiseen kulttuuriin ja että hän haluaa jutella venäjäksi.

Svetan suunnitelmissa on kerätä aikuisista oma kuororyhmä ja hän on varma, että halukkaita kyllä löytyy.

Mutta on eräs ongelma: puuttuu vakituinen tila, jossa lapset ja muut laulunhaluiset voisivat harjoitella ja seurustella keskenään. Se aiheuttaa tietysti joitakin hankaluuksia, mutta se ei missään tapauksessa estä Svetaa toteuttamasta suurta haavettaan.

– Haluaisin antaa enemmän aikaa lapsille, tavata ja harjoitella useammin ja käydä esiintymässä. Sehän on niin suurenmoista: olla muiden kanssa kanssakäymisissä musiikin ja taiteen kielellä, kertoo Sveta ja jatkaa sitten: - Jos olisikin mahdollista jäädä opiskelun jälkeen Suomeen, saada työtä ja jatkaa jo aloitettua toimintaa. Haluaisin tehdä niin paljon!

Toivotan koko sydämestäni Svetlanalle menestystä hänen kaikissa toimissaan, toivon, että hänen haaveensa täyttyvät ja kaikki suunnitelmansa toteutuvat. Hänen kasvateilleen toivotan: Heleitä ääniä ja eteenpäin, kohti tähtien korkeuksia!

Svetlanan pyynnöstä vetoan kaikkiin, jotka haluavat laulaa, seurustella, löytää uusia ystäviä ja oppia lisää venäläisestä kulttuurista. Tervetuloa kuororyhmään! Lisätietoa saatte soittamalla Svetlanalle, puh. 040-8721743 tai kirjoittamalla hänelle sähköpostia osoitteeseen rushor@yandex.ru

Tatjana Tuominen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика