Suomen kansalaisuuden ehdot kiristyvät — sisäministeri Mari Rantanen: «Ei tämä kiristys kohtuuttomuuksiin sentään mene»

Sisäministeri ei vielä tarkenna, kuinka paljon henkilön tulisi tienata saadakseen Suomen kansalaisuuden. Pelkkä Kelan etuuspäätös ei hänen mukaansa kuitenkaan enää jatkossa täytä toimeentulon ehtoja.

Kristiina Tolkki, Päivi Lakka


Petteri Orpon (kok.) hallitus on kiristämässä kansalaisuuden saamisen ehtoja. Muutoksia tehdään muun muassa asumisaikaa, nuhteettomuutta ja toimeentuloedellytystä koskevaan säätelyyn.

Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) mukaan tavoitteena on se, että Suomen kansalaisuuden edellytyksenä on onnistunut kotoutuminen.

— Suomen kansalaisuus on palkinto onnistuneesta kotoutumisesta, Rantanen sanoi tänään maanantaina tiedotustilaisuudessa koskien kansalaisuuslain uudistusta.

— Selvää lienee, että ehtojen kiristäminen ja kotoutumiseen kannustaminen aiheuttanee sen, että kansalaisuutta ei enää saa niin helposti kuin tällä hetkellä. Ja se on tavoitteenakin.


Suomi ottaa käyttöön kansalaisuuskokeen

Hallitus valmistelee Suomeen kansalaisuuskoetta. Valmistelussa otetaan mallia muiden Euroopan maiden testeistä.

Sisäministerin mukaan kansalaisuuskokeella mitataan henkilön yleistietoa yhteiskunnan säännöistä, maan historiasta ja poliittisesta järjestelmästä.

— Kyllä kait siinä on tarkoitus selvittää sitä, että henkilö on ymmärtänyt suomalaisen yhteiskunnan toimintaperiaatteet ja arvot. Että henkilö on tosiasiallisesti orientoitunut suomalaiseen yhteiskuntaan, Rantanen sanoo.

Maahanmuutto-osaston osastopäällikkö Minna Hulkkonen kertoo, että noin puolella EU-jäsenmaista on jo vastaava kansalaisuuskoe käytössä.

Suomen kansalaisuuden saamiseksi on jo tällä hetkellä käytössä kielikoe.

  • Tästä jutusta voit katsoa 14 esimerkkiä muiden maiden kansallisuustesteistä. Esimerkiksi Tanskassa kysytään, milloin Tanska on liittynyt Natoon tai missä iässä ihminen on vastuussa rikoksistaan.

Ehtona kahdeksan vuotta asumista Suomessa

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että kansalaisuuden saadakseen henkilön on täytynyt asua Suomessa kahdeksan vuotta. Tällä hetkellä vastaava asumisaikaedellytys on useimmiten viisi vuotta.

Myös suurimmassa osassa EU-maita kansalaisuuden ehdoksi asetettu asumisaika on edelleen viisi vuotta.

Asumisajaksi hyväksytään vain oleskeluluvalla tapahtunut oleskelu. Myös asumisaikaan hyväksyttävien ulkomaanpäivien määrää vähennetään.

Rantanen muistuttaa, että Ruotsi on nostamassa asumisaikaa nykyisestä.

— Pohjoismaat ovat menossa hyvin pitkälti samaan suuntaan tämän meidän nostomme jälkeen, sisäministeri sanoo.

Myös nuhteettomuusedellytystä tiukennetaan. Tämä tarkoittaa, että henkilö ei ole saanut syyllistyä tiettyihin rikoksiin kansalaisuuden saadakseen.

Tällä hetkellä kansalaisuuden saamisen estävät lähinnä vakavat rikokset, kuten maanpetos- ja terrorismirikokset.

Osastopäällikkö Hulkkosen mukaan uudistuksessa tullaan arvioimaan, kuinka vakavat tai lievät rikokset voisivat jatkossa estää kansalaisuuden saamisen.

Hallitusohjelman mukaan kansalaisuutta ei voi myöskään saada ilman aktiivisuutta oman henkilöllisyytensä selvittämisessä.

Hallitus aikoo tämän lisäksi mahdollistaa kansalaisuuden peruuttamisen, jos hakija syyllistyy vakavaan rikokseen tai on saanut kansalaisuuden petoksella, antamalla vääriä tietoja tai salaamalla olennaisen seikan.


Toimeentuloksi ei enää voi laskea vain sosiaalietuuksia

Varsinainen toimeentuloedellytys palautetaan kansalaisuuden edellytykseksi. Hakijan tulee siis todistaa, että hänellä on riittävät varat Suomessa elämiseen.

Tällä hetkellä toimeentuloon lasketaan sosiaalietuudet. Tämän on tarkoitus muuttua.

— Sellainen ajatus, että toimeentulo esitetään Kelan etuuspäätöksillä ei liene jatkossa mahdollinen, Rantanen sanoo. Hän ei tarkenna, kuinka paljon henkilön tulisi jatkossa tienata päästäkseen Suomen kansalaiseksi.

Rantanen ei usko, että työperäinen maahanmuutto kärsii siitä, että Suomessa kiristetään kansalaisuuden saamisen ehtoja.

Sisäministeri uskoo, että työperäiset maahanmuuttajat arvioivat lähinnä kohdemaan palveluita, turvallisuutta ja verotusastetta.

— Ei tämä kiristys kohtuuttomuuksiin sentään mene. Se tietysti voi siltä vaikuttaa, kun meillä on ollut kansalaisuuslaki kohtuullisen lavea tähän asti. Mutta en usko, että kansalaisuuslaki ratkaisee henkilön valinnan siitä, mihin hän menee työskentelemään.

Kansalaisuuden ehtoja kiristetään kolmella lainsäädäntöhankkella, jotka on määrä toteuttaa vaalikauden puoleen väliin mennessä.

Osa hankkeista vaatii pidempää selvittämistä, mutta ensimmäisten lakien on määrä tulla eduskuntaan jo ensi keväänä.


Lähde: yle.fi

Venäjännös: Irina Kekman
Käännöksen tarkistus: Sofia Rattuli

Siirry ylös



Яндекс.Метрика