2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (08)


№ 3 (07)


№ 2 (06)


№ 1 (05)

№ 2 ( 06 ) 2011

Poliisin ja sosiaalityön yhteistyö maahanmuuttaja-asiakkaiden kanssa

Kotoutuminen on kahdensuuntainen prosessi, jossa paitsi maahanmuuttajat myös ympäröivä yhteiskunta sopeutuvat ja muuttuvat. Moninaistuva asiakaskunta on haastanut myös viranomaiset kehittämään osaamistaan ja etsimään uudenlaisia työtapoja.

Immigrants, Police and Social Work –hanke (IPS) on Turun ammattikorkeakoulun koordinoima EU-hanke, jossa tarkastellaan poliisin ja sosiaalityön välistä yhteistyötä maahanmuuttajien kotoutumisen tukemisessa. Ajatus IPS-hankkeesta syntyi alun perin sekä poliisien että sosiaalityön ammattilaisten aidosta kiinnostuksesta: molemmat tahot kokivat, että on tarpeellista kehittää ammatillista osaamista ja luoda yhteistyökäytäntöjä ammattiryhmien välille.

Poliisi ja sosiaalityöntekijät toimivat EU-alueella samojen kysymysten parissa, mutta lähestymistavat vaihtelevat maittain. Maahanmuuttajien määrän kasvaessa ja yhteiskunnan muuttuessa aiempaa monikulttuurisemmaksi, on Suomessa erinomainen mahdollisuus oppia muiden maiden kokemuksista. IPS-hankkeessa onkin vertailtu maahanmuuttotyön käytäntöjä Suomessa, Ruotsissa, Hollannissa, Englannissa ja Espanjassa. Erityisenä kohderyhmänä ovat EU-maiden ulkopuolelta tulevat maahanmuuttajat.

Esimerkkejä poliisin, sosiaalityöntekijöiden ja maahanmuuttajien välisestä yhteistyöstä on kerätty kaikista partnerimaista. Esimerkiksi Hollannissa työ on jalkautettu vahvasti maahanmuuttajayhteisöjen pariin kouluihin, lähiöihin ja kaduille. Espanjassa on hyviä kokemuksia muun muassa monikulttuuristen alueiden naapuruussovittelusta sekä poliisimentoreiden tekemästä ennaltaehkäisevästä nuorisotyöstä. Myös Suomessa lähipoliisitoiminnalla on jo melko pitkät perinteet. Eri maiden hyviä käytäntöjä esittelevä kirja ilmestyy keväällä 2011 Siirtolaisuusinstituutin julkaisusarjassa.

Koulutusta kulttuurienvälisestä osaamisesta

Hankkeessa on rakennettu poliiseille ja sosiaalityöntekijöille yhteinen täydennyskoulutus, jonka valtakunnallinen pilottijakso toteutetaan Turussa keväällä 2011. Koulutuksen teemoja ovat sosiaalityön ja poliisin roolit maahanmuuttajien kotoutumisen tukemisessa sekä kulttuuritietoinen työskentely maahanmuuttaja-asiakkaiden kanssa.

Tavoitteena on, että kulttuuritietoiseen työotteeseen johdattava moniammatillinen koulutus tarjoaisi uusia näkökulmia viranomaisten työhön ja toisaalta myös lisäisi ja parantaisi vuoropuhelua poliisin, sosiaalityöntekijöiden ja maahanmuuttajien välillä. Moniammatillisessa koulutuksessa kahden ammattiryhmän edustajat tutustuvat toistensa työhön ja ammatilliseen näkökulmaan, minkä toivotaan tarjoavan puitteet tiiviimmän yhteistyön rakentamiselle.

Mira Ojalehto
Projektikoordinaattori

Immigrants, Police and Social Work -hanke saa rahoitusta Euroopan unionin integraatiorahastosta ja sen toteutusaika on 1.12.2009 – 31.5.2011.

Lue lisää: www.ips-project.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика