2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (12)


№ 3 (11)


№ 2 (10)


№ 1 (09)

№ 4 ( 12 ) 2011

Rakkaat lukijat!

Uusi vuosi 2012 ehti jo alkaa. Vuosi on kiinalaisen kalenterin mukaan lohikäärmeen vuosi, ylvään satuhahmon vuosi. Lohikäärme on vahva ja rohkea. Sellaista vuotta mekin odotamme – vahvaa, satumaista ja upeaa. Millaiseksi se meillä muodostuu, riippuu meistä kaikista, omasta asenteestamme. Toimituksen tavoitteena on jatkaa Mosaiikki-Tampereen julkaisemista, joten hyvät lukijat, me tapaamme vielä! Muistutan vielä kerran, että voitte kirjoittaa meille sähköpostia osoitteeseen: rusklub.tampere@mbnet.fi ja kertoa meille huolistanne ja ongelmista sekä kysellä ja jakaa ilojanne kanssamme.

Lehden viime numerossa puhuimme Suomen Kotouttamislaista, joka astui voimaan 1.9.2011. Laki on laadittu tiettyä tarkoitusta varten – nopeuttamaan maahanmuuttajien kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Suomessa on paljon, paljon yhdistyksiä, järjestöjä ja projekteja, joiden työnä on auttaa maahanmuuttajia kotoutumaan. Tarkoitukseen myönnetään paljon varoja. Mutta tällaisen ongelman ratkaisu ei käy nopeasti, sillä toisenlaisen kansallisen kulttuurin ymmärtäminen ja hyväksyminen ei ole helppoa. Ne meistä, jotka ovat asuneet Suomessa jo vähintään 10 vuotta, ovat varmaan huomanneet selkeitä muutoksia maahanmuuttajien elämässä. Asiat, joita ennen ei voinut edes kuvitella, ovat tänään todellisuutta. Tässä on yksi esimerkki: talossamme asuu yksi nainen, jolla on kolme lasta. En tiedä mitä kansallisuutta hän on. Hän ei juuri koskaan käy ulkona. Nuori, mukava ja aina hymyilevä nainen. Minä ihmettelen, miten hän oikein elää? En ole koskaan nähnyt, että joku olisi käynyt hänen luonaan kylässä, hän ei ole kenenkään kanssa tekemisissä. Todennäköisesti monet yksinäiset maahanmuuttajat odottavat, että valtio, yhteiskunnalliset järjestöt ja paikalliset asukkaat tulisivat häntä vastaan. Kaikilla ei riitä rohkeutta lähteä omatoimisesti etsimään työtä tai keskustelemaan ensimmäisen vastaantulijan kanssa kokeillakseen suomen kielen taitoaan. Se, etteivät ihmiset olisi yksinäisiä uudessa kotimaassaan ja kokisi itseään ja lapsiaan tarpeettomiksi ja ei-toivotuiksi tässä maassa, on meille suuri haaste, joka täytyy ratkaista.

Joku aika sitten Tampereella pidettiin seminaari siitä, mitä palveluja maahanmuuttajayhdistykset voisivat tarjota kaupungille. Seminaarin järjesti Suomen Pakolaisapu ry:n projekti Järjestöhautomo. Aihe on uusi ja mielenkiintoinen. Aktiivisesti toimivilla yhdistyksillä on paljon resursseja, joten he voisivat tarjota paljonkin. Mutta heti alussa nousi paljon kysymyksiä, sillä ei ole läheskään selvää millaisia palveluja voi tarjota ja kenelle? Esimerkiksi Tampereen Venäläinen Klubi on jo monta vuotta tarjonnut uusille maahanmuuttajille neuvontaa monenlaisissa suomalaiseen yhteiskuntaan liittyvissä kysymyksissä. On näyttänyt siltä, että vain maahanmuuttajat itse ovat olleet kiinnostuneita tällaisesta neuvonnasta. Nyt maahanmuuttajille tarjotaan virallista neuvontaa heidän omalla äidinkielellään, ja se on hieno asia, että kaupungin päättäjät tarjoavat tukea ihmisille ja että virallisella tasolla on osoitettu ymmärrystä ja kiinnostusta kyseistä ongelmaa kohtaan. Mutta tällainen neuvonta ei voi ratkaista kaikkia elämiseen liittyviä kysymyksiä ja tarpeita. Esimerkiksi tällä hetkellä on paljon ihmisiä, jotka haluaisivat saada omalla äidinkielellään psykologin ja psykoterapeutin palveluja. Maahanmuuttajien kärsimien psyykkisten sairauksien lukumäärä on järkyttävä. Tästä seuraa tietysti kysymys, että kenen velvollisuus on järjestää mielenterveyspalveluja ja mistä siihen saadaan varoja? Kysymyksiä ja ongelmia on paljon. Olen sitä mieltä, että asiat täytyy käsitellä tärkeysjärjestyksessä. Mielestäni ensimmäisenä tulee tiedonvälitys. Siitä nousee taas yksi kysymys: miten ja mistä voidaan saada tarvittavaa tietoa keskitetysti? Virallinen äidinkielellä tarjottava neuvonta ratkaisee ongelman vain osittain. Jos neuvoja ei ole erityisesti koulutettu tehtäväänsä, hän ei pysty vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, joita asiakkailla on. Toiseksi tärkeintä on ammattitaitoisten sosiaalialan palvelujen tarjonta, mikä pitää sisällään ensisijaisesti terveydenhuollon, koulutuksen sekä kulttuuri- ja liikuntapalvelut.

Kuten näemme, kipeitä ja askarruttavia asioita on paljon ja niiden ratkaisu jää tulevaisuuden haasteeksi. Mutta ei ajatella vain ikäviä asioita, vaan muistetaan se iloinen asia, josta aloitimme: Uusi vuosi on alkanut!

Toivon, rakkaat lukijat, että tänä vuonna teidän kaikki toiveenne saavat lopulta toteutua, jopa kaikkein rohkeimmatkin. Vuoden 2012, lohikäärmeen vuoden, horos-kooppi sanoo, ettei kohtalon kanssa sovi pelleillä, ei saa ottaa riskejä vaan kaikki toimet täytyy tarkkaan harkita. Toisaalta, lohikäärme on onnen symboli. Uskotaan, että ihmiset, jotka syntyvät lohikäärmeen vuonna ovat onnekkaita. Antakaa siis lohikäärmeen vuoden mennä omaa rataansa, älkää väkisin muuttako tilanteita, niin menestys on taattu.

Ei saa unohtaa, että tänä vuonna meitä odottaa monta mielenkiintoista ja tärkeää tapahtumaa. Merkittävimpinä voidaan mainita presidentinvaalit, jotka pidetään sekä Suomessa että Venäjällä, auringonpimennys, jota voimme ihastella kokonaista kolme päivää sekä kuuluisan ja legendaarisen rock-yhtyeen, DDT:n vierailu Tampereella.

Mutta tämä kaikki on meillä vielä edessä; haluan toivottaa kaikille onnea, terveyttä, rakkautta ja kirkasta taivasta päänne päällä!

Onnellista Uutta Vuotta!

Ystävällisin terveisin, Margarita Niemi
Suomennos: Päivi Nironen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика