2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (04)


№ 3 (03)


№ 2 (02)


№ 1 (01)

№ 4 ( 04 ) 2009

Tervehdys, rakkaat lukijat!

On aika valmistella materiaaleja tämän päättyvän vuoden viimeiseen lehteen. Aivan pian kokoonnumme jo juhlapöytien ääreen ottamaan vastaan joulua ja uuttavuotta. Jotkut hyvästelevät vuotta 2009 iloisina, toiset surullisina. Olemme kokeneet tämän vuoden aikana kaikenlaista ja ehtineet tekemään monia asioita. Jääköön kaikki paha taakse, muistetaan sitä, mikä oli hyvää. Yritetäänpä myös – vanhan hyvän tavan mukaan – tehdä näin vuoden päättyessä yhteenvetoa Mosaiikki–Tampere-lehden toimituksen työstä.

Hyvät lukijat, teillä on käsissänne vasta tämän lehden neljäs numero, mutta Tampereella meidät tunnetaan jo. Mosaiikki-lehtiä on ollut tarjolla Tampereen kirjastoissa, erilaisilla maahanmuuttajien kursseilla (TAKK, Sampola, Helena Suomisen kielikurssit), yliopistolla, työ- ja elinkeinotoimistossa, maahanmuuttajien palveluissa ja kansainvälisessä kulttuurikeskuksessa. Vaikka kiinnostus lehteä kohtaan on vasta heräämässä, me saamme jo pyyntöjä lehden lisätoimituksista. Mosaiikki–Tampere-lehdet loppuvat nopeasti. Ehkä joku sanoo skeptisesti: ”No mitä uutta noissa teidän lehdissä itse asiassa on? Nykyään kaikilla lukijoilla on yleensä käytössä internet, jonka avulla voi löytää itsenäisesti mitä tahansa tietoa eri tapahtumista”. Toivottavasti saan olla eri mieltä; selitän kyllä miksi.

Ensinnäkin, kaikki tieto teidän asuinkaupungistanne (ja yleensäkin kaikki lehden materiaalit) julkaistaan kahdella kielellä. Toiseksi, julkaisu tarjoaa kaikille lukijoille mahdollisuuden kertoa itsestään ja ystävistään, esittää mieltä askarruttavia kysymyksiä ja mikä tärkeintä, saada useimmiten myös vastauksia näihin kysymyksiin. Kolmanneksi, suomalaiset ystävät ja tuttavat voivat halutessaan lukea Mosaiikki–Tampere-lehteä omalla äidinkielellään ja saada tietää jotain uutta ja mielenkiintoista. Ja kaikki ymmärtävät kaiken. Esimerkiksi psykologimme oli hyvin iloinen siitä, että hän pystyi näyttämään miehelleen artikkelin, joka käsittelee uuteen ympäristöön kotoutumisen ongelmia.

Mosaiikki-lehteä luetaan eri organisaatioissa ja eri tahoilla. Kun pidin tutustumistapaamista maahanmuuttajien kurssilla TAKK:ssa, oli opettajalla hyvin paljon kysymyksiä; hän oli lukenut lehtemme huolellisesti. Havaitsin aitoa kiinnostusta meidän työtämme ja asioitamme kohtaan. Mosaiikki–Tampere-lehdestä lukijat voivat aina saada perusteellista tietoa siitä, mitä Tampereen venäjänkieliset asukkaat tekevät. Jos tämä toiminta kiinnostaa, olette tervetulleita osallistumaan eri jaostojen ja kerhojen toimintaan, seminaareihin ja kulttuuritapahtumiin! Kuten näette, lehteä voi käyttää monipuolisesti sekä tiedonlähteenä että julkaisufoorumina. Muuten, tiedotuksesta puheen ollen.

Joulukuun 1.-2. päivänä Moskovassa pidettiin kolmas kotimaan ulkopuolella asuvien Venäjänkielisten maanmiesten maailmankongressi. Tähän suurtapahtumaan osallistui Venäjän presidentti Dmitri Medvedjev. Kong-ressissa esiintyessään Dmitri Medvedjev ilmoitti, että joulukuun 17. päivänä hallitukselle tullaan esittelemään korjaukset ulkomailla asuvien maanmiesten tukemista koskevaan lakiin. Presidentti lupasi, että maanmiesten tukeminen tulee jatkossakin olemaan eräs valtion politiikan tärkeistä suuntauksista. Maailmankongressin työhön osallistui delegaatio myös Suomesta. Venäjän Federaation Suomen suurlähetystö ehdotti ja vahvisti neljä venäjänkielisten yhdistysten edustajaa Helsingistä, Tampereelta ja Jyväskylästä. Minulla oli suuri kunnia edustaa kongressissa Tampereen Venäläistä klubia. Kongressiin kokoontui noin 1000 edustajaa 88 eri maasta. He kaikki olivat venäjänkielisiä ihmisiä, jotka eri syistä ovat muuttaneet asumaan ja tekemään työtä eri puolille maapalloa. Monet heistä suhtautuvat – kaikesta huolimatta – suurella rakkaudella Venäjään.

Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill piti kongressin avajaisissa mielenkiintoisen puheen. Venäjän kirkon päämies kehotti ulkomailla asuvia maamiehiä yhdistymään ja vahvistamaan siteitään kotimaahan. Kongressissa käsiteltiin kahden päivän aikana suuri määrä asioita, ongelmia ja ehdotuksia. Niitä olivat venäjän kielen ja kulttuurin säilyttäminen, ihmisoikeuksien puolustaminen ja nuorison ongelmat. Edustajilla oli mukanaan konkreettisia ehdotuksia siitä, miten voitaisiin parantaa eri maiden välistä yhteistyötä ja vaihtaa kokemuksia kaikkein vaikeimpien ongelmien käsittelystä. Ehdotettiin, että käytettäisiin enemmän sellaisia yhteistyömuotoja, kuten monenkeskiset tapaamiset, pyöreän pöydän keskustelut, yhdessä suunnitellut kulttuuri- ja opetustapahtumat, maiden väliset projektit sekä yhteydenpito internetin kautta, joka on kaikkein yksinkertaisin ja helposti saavutettavin tapa luoda yhteyksiä ja kontakteja. Oli mukava huomata, että kaikki esiintyjät jakoivat mielellään omia kokemuksiaan ja kannustivat yhteistyöhön ja yhteisymmärrykseen. Kaksi tapahtumien ja tapaamisten täyttämää työpäivää vilahtivat nopeasti, kuin yhdessä silmänräpäyksessä. Lennettyäni Moskovasta Tampereelle minua päin suorastaan rynnättiin kaikilta suunnilta ja minulle esitettiin kysymyksiä kongressista ja sen toiminnasta. Siksi suosittelen kaikille aiheesta kiinnostuneille yksinkertaista tapaa: kirjoittakaa hakukoneeseen Всемирный конгресс соотечественников (Maanmiesten maailmankongressi) tai menkää osoitteeseen www.mid.ru/ns-dgpch.nsf/newnav, niin voitte tutustua kaikkeen materiaaliin, jota tästä aiheesta on tähän mennessä julkaistu internetissä.

Palataan nyt Tampereen tapahtumiin. Venäläinen kulttuuriviikko lähestyy, sitä vietetään Tampereella 2.1.-17.1.2010. Me kaikki tietenkin odotamme sitä kärsimättömästi. Monet järjestöt osallistuvat aktiivisesti Venäläisen kulttuuriviikon viettoon. Juhliminen alkaa 2. tammikuuta Hevostorilla, jossa tavataan Pakkasukko ja Lumineito. Teitä, hyvät ystävät, odottavat myös näyttelyt, luennot ja konsertit. Lukekaa ohjelma huolellisesti, älkääkä unohtako tulla meidän tapahtumiimme! Olen varma siitä, että viikosta tulee mielenkiintoinen, monipuolinen ja hauska. Teiltä odotetaan vain yhtä: että otatte mukaan juhlamieltä ja hyviä ystäviä.

Uusivuosi lähestyy: kiinalaisen kalenterin mukaan se on Tiikerin vuosi. Se on rohkeiden tekojen ja tärkeiden ratkaisujen vuosi. Ylpeä, jalo tiikeri auttaa meitä selviämään kaikista tulevana vuonna kohdattavista vaikeuksista. Joten loistakoon sydämissänne rakkauden ja ilon tuli. Toteutukoot kaikkein salaisimmat haaveenne. Muistakaa pitää huolta läheisistänne ja ystävistänne! Toivotan teille terveyttä ja menestystä vuonna 2010!

Margarita Niemi
Mosaiikki-Tampere-lehden
koordinaattori-toimittaja

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика