2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (20)


№ 3 (19)


№ 2 (18)


№ 1 (17)

№ 1 ( 17 ) 2013



Hei, rakkaat lukijat!

Aurinko alkaa jo lämmittää, siinä samalla kohoaa myös mieliala. Toivottavasti Mosaiikki-Tampere -lehden tämän vuoden ensimmäinen numerokin kohottaa mielialaa sekä ilahduttaa sisällöllään. Kas niin, mitä meillä onkaan odotettavissa lähiaikoina?

Vuosi on päässyt vasta aluilleen, mutta Venäläisessä klubissa valmistellaan jo aktiivisesti Tampereen Venäläisen kulttuurin päiviä, jotka järjestetään 2.–10.3. Valmistelussa meitä auttavat kaupungin eri kansalaisjärjestöt. Venäläinen klubi on ottanut vastuulleen Jäähyväiset talvelle -juhlan järjestelyt, tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Tallipihalla. Siellä onkin odotettavissa yhtä juhlaa: pietarilaiset kasakkaryhmät Bratina ja Tšapura esiintyvät, on perinneleikkejä, venäläistä ruokaa, leikkimielistä kisailua, avantouintia sekä tietenkin myyjäiset. Pietarilaiset kasakkaryhmät Bratina ja Tšapura konsertoivat 2.3. Lasten kulttuurikeskus on puolestaan valmistanut lapsille iloista ja monipuolista ohjelmaa, kuten nukketeatterinäytelmän Teremok perheen pienimmille, sadunluentaa ja muita tapahtumia. 8.3. naisia odottaa suuri Rio Dance -ryhmän esitys. Venäläisen kulttuurin päivillä on lisäksi tarjolla monia muitakin mielenkiintoisia tapahtumia. Tarkempaa tietoa päivien ohjelmasta tässä lehdessä.

Rasisminvastaisen viikon viettämisestä on tullut kaupungissamme jo perinne. Se on suuri tapahtumakokonaisuus, johon ottavat osaa lukuisat eri organisaatiot eri puolilta maailmaa, mukana on myös Tampereen Venäläinen klubi. YK:n yleiskokous päätti solidaarisuusviikon viettämisestä vuonna 1979, se liittyi rasisminvastaisen taistelun ja rotuerottelunvastaisen toiminnan kymmen vuoden merkkipaaluun. Maailman yhteisöjen ponnisteluista huolimatta rotuun ja etniseen taustaan perustuvaa syrjintää tapahtuu käytännössä joka päivä, mikä on ihmiskunnan kehityksen tiellä. Rasismi ja suvaitsemattomuus voivat ilmetä eri muodoissa tasa-arvon rikkomisesta aina etnisen vihan lietsontaan ja väkivaltaan asti. Viikkoa vietetään Tampereella 17.–24.3.

Muumi-museon muutto uusiin tiloihin on ollut suuri tapaus. Nyt Muumilaakso sijaitsee taidemuseossa osoitteessa Puutarhankatu 34. Tampereen taidemuseon alakerrassa olevan Muumilaakson seinille on ripustettu Tove Janssonin alkuperäisiä muumikuvituksia ja suuria kuvakankaita. Näyttelyn helmi on tietenkin viisikerroksinen Muumitalo, joka jouduttiin varoen purkamaan osiin muuttoa varten. Seikkaillen kotiin -nimisessä näyttelyssä on esillä lukuisia ennennäkemättömiä teoksia, joista hauraimmat ovat esillä erityisesti valolta suojatussa mustassa huoneessa. Monet teoksista ovat ainutlaatuisia alkuperäiskappaleita, eikä niitä voi nähdä missään muualla kuin Muumilaaksossa Tampereella. Näyttelyteokset on valittu kolmen teeman mukaisesti: Muumilaakson seikkailijat, Matkalla ja Kotiin.

Taidemuseossa oli 25.1. venäläiskuvanveistäjä Dashi Namdakovin Myyttien maailma -nimisen näyttelyn juhlavat avajaiset. Dashi Namdakov (Dašinima Balžanovitš Namdakov) on venäläinen kuvanveistäjä, kuvataiteilija, kultaseppä ja Venäjän taiteilijaliiton jäsen, joka on syntynyt vuonna 1967 Ukurikin kylässä Tšitan oblastissa. Namdakov käyttää töissään eri tekniikoita valannasta aina taontaan ja sekatekniikoihin. Työt on valmistettu pronssista, hopeasta, kullasta, kuparista, jalokivistä, mutta myös luusta (mammutin syöksyhampaasta), hevosen jouhesta ja puusta. Veistoksissa, koruissa, grafiikoissa ja gobeliineissa näkyy selvästi tekijän ainutlaatuinen kädenjälki, jonka pohjalla ovat kansallisen kulttuurin, Keski-Aasian traditioiden ja buddhalaisuuden elementit. Dashi Namdakovin töitä on Eremitaasin, Pietarin Venäjän etnografisen museon, Itämaisten kansojen museon ja monen muun museon kokoelmissa maailmalla. Tampereella näyttely on esillä 26.1.–5.5.2013.

Tällaisia mielenkiintoisia kulttuuritapahtumia on tarjolla tamperelaisille ja kaupungissamme vieraileville. Monia kuitenkin kiinnostavat enemmän Suomessa elämiseen liittyvät käytännön kysymykset, joihin ei aina löydä vastauksia. Muistuttaisin heitä kaupunkimme maahanmuuttajaneuvonnasta. Juuri sen kautta voitte löytää ratkaisun ongelmaanne.

Maahanmuuttajaneuvonta tarjoaa: venäjänkielistä puhelinneuvontaa maanantaisin klo 10–12, puh. 040 806 2527.

Voitte soittaa, jos tarvitsette neuvoa tai apua liittyen asioiden hoitamiseen Suomessa. Puhelinneuvonta on erityisen kätevä niille, jotka asuvat kaukana Tampereelta tai eivät töidensä vuoksi pääse paikan päälle. Palvelu on maksuton ja tarkoitettu kaikille Suomeen muuttaneille venäjänkielisille. Toimistomme osoite on Tuomiokirkonkatu 12, Tampere. Sähköposti on maahanmuuttajaneuvonta@tampere.fi, merkitkää sulkuihin (Venäjä).

Lämmintä kevättä teille!

Margarita Niemi, Mosaiikki-Tampere-lehden
toimittaja-koordinaattori

Suomennos: Tiia Moilanen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика