2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (14)


№ 3 (13)


№ 2 (12)


№ 1 (11)

№ 4 ( 14 ) 2013

Suomalaisen joulupöydän herkkuja

Vanha suomalainen sanonta kuuluu ”Olis jo joulu niin sais yölläkin syödä!” Joulunpyhiin on suomalaisten ajatuksissa aina liittynyt vahvasti juuri syöminen. Pöytään katetaan niin suolaista kuin makeaa: joulutorttuja, pipareita, rosollia, kinkkua, laatikkoruokia, lipeäkalaa jne. Suomalaisten lempijuhlaan valmistautuminenkin aloitetaan ajoissa, ainakin tänä vuonna joulusuklaat ilmestyivät kauppoihin jo syys-, lokakuussa…

Minun lapsuudenkodissani joulun valmistelu ruokien osalta aloitettiin itsenäisyyspäivän aattona eli 5.12. Illalla äiti teki piparkakkutaikinan jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Taikina ei kuitenkaan saanut yleensä olla rauhassa, vaan me lapset kävimme maistelemassa sitä pitkin iltaa. Taikina maistuu mielestäni vielä nykyäänkin paremmalta, kuin valmiit piparit! Itsenäisyyspäivänä sitten leivottiin porukalla pipareita jäljelle jääneestä taikinasta, saatiinpa joskus aikaiseksi piparkakkutalokin.

Monet ostavat nykyään piparkakkutaikinan valmiina kaupan pakastealtaasta. Itse tykkään edelleen tehdä sen itse. Taatelikakunkin teen joka joulu. Tässä äitini reseptivihkosta lainatut ohjeet, jotka ovat vuosien saatossa osoittautuneet varsin hyviksi!


Ukot, akat, tähdet, sydämet ja possut ovat suosittuja piparimalleja

Piparkakut

1,5 dl siirappia
200 g sokeria
250 g voita
2 tl kanelia (tämä ja muutkin mausteet jauhettuna)
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
2 tl pomeranssinkuorta
2 munaa
2 tl suolaa
3 tl ruokasoodaa
0,5 kg vehnäjauhoja

Siirappi, sokeri, voi ja mausteet kiehautetaan, jäähdytetään ja vatkataan vaahdoksi. Munat lisätään yksitellen seosta hyvin vatkaten (kannattaa tehdä monitoimikoneella tai sähkövatkaimella). Sekoitetaan suola ja sooda jauhoihin ja lisätään taikinaan. Taikina saa kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään, jolloin se kaulitaan mahdollisimman ohueksi levyksi. Käytä paljon vehnäjauhoja kaulitessa. Taikinasta tehdään piparkakkumuoteilla tai veitsellä leikaten erilaisia kuvioita, jotka nostetaan leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paistetaan 200 asteessa keskiruskeiksi. Ole tarkkana, sillä ohuet piparit palavat helposti!

Taatelikakku

1 paketti (250 g) kivettömiä taateleita
3 dl vettä
2 dl sokeria
200 g voita
2 munaa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja

Keitä taatelit, vesi ja sokeri soseeksi, jäähdytä. Lisää pehmeä voi, sitten munat ja jauhot. Kaada taikina korppujauhotettuun kuivakakkuvuokaan, paista 175 asteessa noin tunnin ajan.

Teksti: Tiia Moilanen

Kuvat: Tiina Ynnilä

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика