2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (121-122)


№ 7-8 (119-120)


№ 5-6 (117-118)


№ 3-4 (115-116)


№ 1-2 (113-114)

№ 7-8 ( 119-120 ) 2016



Tervettä hymyä etsimässä

Anastasiya Kakhovska.

Nykyisin terveellinen elämäntapa ei ole vain hyödyllistä vaan ensi sijassa myös mahdollista. Monet fitness-valmentajat, kosmetologit, ravitsemusterapeutit ja muiden ammattien edustajat, jotka tekevät töitä ihmisen terveyden kanssa, jakavat kokemuksiaan, neuvojaan ja uusia

metodejaan niin televisiossa kuin myös internetin sivustoilla. Kannattaa vain kirjoittaa hakukoneeseen sinua kiinnostava aihe, niin samalla sekunnilla ilmestyy monia videoita, kuvia ja blogeja ruudulle kaikkialta maailmasta. Mutta kaikkien trendikkäiden ruokavalioiden ja ulkonäköneuvojen äärellä me usein unohdamme tärkeimmän asian. Onhan terveys ennen kaikkea hyvän olon tunnetta.

Olen hammaslääketieteen laitoksen opiskelija, mistä johtuen olen omassa työssäni myös käyttänyt sanoja ’terveys’, ’kauneus’ ja ’ulkonäkö’. Suomessa asuvalle venäjänkieliselle väestölle tekemäni kyselyn jälkeen yllätyin siitä, että jo lapsuudessa ulkonäöstään huolehtimaan oppineet naiset sekä vastakkaisen sukupuolen rakkaudella ja huolenpidolla ympäröimät miehet eivät huolehdi tarpeellisella tavalla suun terveydestä ja hygieniasta.

Olen äärimmäisen avoin ja kerron omasta kokemuksestani tähän asiaan liittyen. Vanhempani puhuivat lapsuudessani, että nukkumisen jälkeen hampaat pitäisi pestä. Kysymykseeni ”Miksi?” oli vain yksi vastaus: ”jotta hampaita ei särkisi”, mutta kukaan ei tarkistanut, kuinka hyvin olin ne harjannut tai olinko harjannut ollenkaan. Useimmin avasin hanan ja kastelin hammasharjani, jotta äiti ei alkaisi epäillä mitään. Oli tietenkin myös päiviä, jolloin jompikumpi vanhemmistani vahti harjaustani ja niillä kerroilla olin todella kiinnostunut hampaideni puhtaudesta, niin että puolen tunnin aikana pesin peilin edessä hampaitani kaikkien muidenkin kertojen edestä.

Minun omasta mielestäni nerokas idea toimi teini-ikään asti. Sitten kaikki yhtäkkiä muuttui ja aloin huolehtia liiallisella tarkkuudella suun hygieniasta aamun ja illan lisäksi myös jokaisen ruokailun jälkeen ja lähtiessäni ulos. Kukaan ei koskaan ollut kertonut minulle, että niin ei saa tehdä, joten olin varma, että niin voi ja pitää tehdä. Luettuani ohjeita netistä, vaihdoin usein hammastahnan soodaan ja sitruunahappoon, koska halusin olla varma hampaideni kunnosta, vaikka en rajoittanut karkkien tai muiden makeiden syömistä ja hiilihapollisten juomien juomista. Nyt, opetettuani potilailleni oikeanlaista hygieniaa ja neuvomalla heille, mitä saa ja mitä ei saa tehdä, muistelen kauhulla itseäni viisi vuotta sitten.

Asuttuani Suomessa monta vuotta ja saadessani suuhygienistin koulutuksen, voin arvioida sitä, miten hyvin valtio huolehtii kansalaistensa hampaiden terveydestä ihan heidän syntymästään lähtien. Asiantuntijan vastaanotolla lapset ja aikuiset saavat tietoa ja neuvoja suun hoidosta ja vieläpä harjoittelevat hampaiden harjausta ja hammaslangan käyttöä. Vain me, ulkomaalaiset, asioimme vanhasta tottumuksesta usein hammaslääkärissä vasta äärimmäisessä tilanteessa, kun hoito on jo hyödytöntä.

Muuttaessani Suomeen en tiennyt, millaisia mahdollisuuksia minulla on käyttää terveydenhuollon palveluita. Heikolla kielitaidollani en yksinkertaisesti ymmärtänyt suurinta osaa lukemastani ja pitkien virallisten tekstien lukeminen kauhistutti minua.

Ollessani tietoinen tästä tilanteesta päätin auttaa venäjänkielistä väestöä Suomessa tekemällä lopputyöni, jossa laadittiin hammashoitoa koskeva ”Tervettä hymyä etsimässä” -opas suun terveydestä venäjänkieliselle väestölle Suomessa.

Oppaassa on seuraavia teemoja: yleiset suusairaudet, hygienia, ruokavalio, miten päästä vastaanotolle, keneen ottaa yhteyttä, miten toimia hammasvahingon sattuessa ja hampaan poiston jälkeen. Työ on tehty Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille (Eksote), koska nimenomaan siellä asuu suurin osa venäjänkielisestä väestöstä Suomessa. Opas vastaa suomalaisia suosituksia ja se on julkaistu joulukuussa 2016 Eksoten nettisivuilla.

Nykyaikaisen ihmisen elämäntavat ja tarpeet huomioon ottaen voi sanoa, että suun terveydestä huolehtiminen on yksi tärkeimmistä asioista oman terveyden ylläpidossa. Miten se tulee tehdä oikein, millaisia välineitä tulisi hoidossa käyttää ja miten niitä käytetään sekä muista suosituksista voitte lukea hammaslääkärin ”Tervettä hymyä etsimässä” -oppaasta: www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/118650/Suunhoito-opas_venajankielisille.pdf?sequence=2. Onhan oikeanlainen suun terveyden hoitaminen takuu terveestä ja kauniista hymystä.


Teksti: Anastasiya Kakhovska
Kuva: Eerik Lämsä
Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика