№ 10 ( 92 ) 2013

Pensseli, paperinpala, värejä tai mustetta – lääkettä stressiä vastaan!

Jokapäiväinen elämämme saa meidät melko usein stressaantumaan. Tähän on monia syitä: työkiireet, yksinäisyys, työttömyys, ylipäätänsä listaa voisi jatkaa loputtomasti. Reseptin siihen, miten stressiä voi lieventää, jokainen etsii itse. Joku kiirehtii lääkärin vastaanotolle lääkkeiden perässä, joku menee joogaan, liikunta- tai tanssitunnille, joku etsii itselleen uuden harrastuksen tai ihmisryhmän, jonka kanssa voi laulaa tai vain jutella eri aiheista. Kaikki nämä ovat tietenkin mahtavia keinoja ja auttavat todellakin poistamaan jännitettä, muuttamaan ympäristöä sekä näkemään tämän maailman toisella tavalla ja oman paikkansa siinä. Niinpä taiteilija Lilia Fedorova on varma, että yksi keinoista löytää henkinen rauha ja varmuus itsessään on harrastaa luovuutta. Hän voi opettaa melkeinpä ketä tahansa piirtämään, mikä tarkoittaa oppimista täysin nollasta. Ja nämä eivät ole tyhjiä lupauksia. Näihin sanoihin liittyy monivuotinen ja menestyksekäs opetuskokemus.

Kerron hieman tästä erittäin energisestä, taidetta edistävästä naisesta. Taiteilija Lilia Fedorovasta, joka asuu Jyväskylässä, kuulin jo kauan sitten. Noin kaksi vuotta sitten näin hänen töitään Monikulttuurikeskus Gloriassa. Mutta jotain syystä emme törmänneet. Aivan vähän aikaa sitten, lokakuussa 2013, taiteilijan töitä oli näytteillä Kansalaistoiminnankeskus Matarassa. Hieman aiemmin, keväällä, olin Pominalnaja molitva -näytelmän (Muistorukous) ensi-illassa, jonka esitti aikuisille suunnattu Art-Master-teatteriryhmä. En kiinnittänyt huomiota ainoastaan itse esitykseen, näyttelijöiden työhön, rekvisiittaan vaan myös lavastuksiin. Esityksen lavastukset tekivät minuun suuren vaikutuksen. Ne suorastaan vetivät itseään puoleensa. Heräsi heti kysymys: Kenen töitä ne ovat? Väliajalla sain tietää, että ne olivat Lilia Fedorovan ja Marina Smaginan töitä. Marc Chagallin luomistyö on Lilialle niin rakasta, että hän päätti tehdä lavasteet tämän maailmanlaajuisesti tunnetun taiteilijan tyylin mukaan. Se oli erittäin onnistunut ratkaisu!

Ja vasta vähän aikaa sitten sain tutustua Lilia Fedorovaan. Hän on kotoisin Sochista (jos joku ei tiedä, niin tämä kylpyläkaupunki sijaitsee Mustanmeren rannalla ja on vuoden 2014 Talviolympialaisten pitopaikka). Jo lapsuudesta lähtien Lilia on rakastanut piirtämistä. Häntä kannustettiin kotona tähän harrastukseen. Tyttö opiskeli yhdeksän vuotta taidekoulussa ja osallistui toistuvasti lasten kansainvälisiin näyttelyihin Englannissa, Ranskassa, Italiassa… Hän oli erittäin taitava, ahkera, uuttera, ja vanhemman siskon esimerkki, joka opiskeli taideinstituutissa, vaikutti tähän. Koulun päättämisen jälkeen Lilia pääsi Lvivin I. Frankolle nimetyn valtiollisen yliopiston vieraiden kielten tiedekuntaan. Englannin kielen ja kirjallisuuden opettajatutkielman lisäksi hänellä on oikeus opettaa venäjän kieltä vieraana kielenä. 15 vuotta hän työskenteli opas-tulkkina Inturist-matkatoimistossa. Siellä hän oppi suomen kielen. Kaikilla matkoillaan hän teki luonnoksia eikä koskaan luopunut kynästä ja paperista.

Vuonna 1990 Lilia Fedorova tuli töihin Suomeen. Kuusamon kaupunki palkkasi hänet opettamaan venäjän kieltä. Töitä oli paljon. Tultua esille, että hän on erinomainen taiteilija, häntä pyydettiin vetämään koulussa myös kuvaamataidontunteja. Kuusamossa Lilia Fedorova työskenteli yli viisi vuotta. Koulussa opettamisen lisäksi, Lilia valmistui menestyksekkäästi Oulun yliopistosta, saaden filosofian maisterin tutkinnon. Jyväskylään hän muutti vuonna 1996 opettamaan venäjän kieltä ja kulttuuria.

Vuonna 1998 Monikulttuurinen opisto ja Jyväskylän Kumppanuustoiminnan Tuki ry saivat tietää, että Lilia Fedorova opetti menestyksekkäästi maalausta Kuusamossa, ja kutsuivat hänet vetämään piirustus- ja maalauskursseja. Kurssit olivat tarkoitettu kaikille halukkaille ja piirtämistä rakastaville ihmisille. Näillä kursseilla opetetaan piirtämään lyijykynällä tai hiilellä, maalaamaan akvarelli-, akryyli- tai öljyväreillä sekä guassi- ja pastelliväreillä. Ne, jotka ovat käyneet alkeiskurssin, voivat osallistua ”Elävän mallin piirustus” -kurssille. Jokaisella kurssilla on oma teemansa ja ne koostuvat 15-20 opetustunnista. Näin kursseilla opetetaan piirtämään maisemakuvia ja muotokuvia sekä asetelmia. Tunnit pidetään kerran viikossa. Tämän vuoksi niillä, jotka ovat halukkaita oppimaan piirtämään, on mahdollisuus yhdellä ja samalla ajanjaksolla, esimerkiksi, syyskuusta joulukuuhun, mutta eri päivinä, osallistua muutamille eri kursseille. Tämän lisäksi Lilia Fedorova veti piirustusryhmää lapsille luovan kehityksen koulun ”Ilon akatemian” yhteydessä. Hänellä on aikaa myös maahanmuuttajille, jotka käyvät Monikulttuurikeskus Gloriassa, koska hän antaa myös siellä tunteja. On erityisen arvokasta, että taiteilija osaa venäjää, suomea ja englantia, ja hänen tuntinsa voidaan pitää heti kolmella eri kielellä. Hänen oppilaidensa joukossa on ihmisiä, jotka vuodesta toiseen käyvät tunneilla, kehittyen jatkuvasti ja täydentäen omia taitojaan. Oppilaidensa töistä taiteilija kertoi innostuneesti ja erityisellä lämmöllä. On selvää, että hän on ylpeä oppilaistaan. Kursseilla opiskelu on vaikuttanut valtavasti monien hänen oppilaidensa elämänsuunnan valintaan. Jotkut heistä ovat päättäneet omistautua taiteelle ja ovat jatkaneet opiskelua korkeakouluissa.

Perinteisten maalaus- ja piirustuskurssien lisäksi on myös aivan valloittava kurssi – japanilainen tussimaalaus – sumi-e. Tämä tekniikkansa puolesta ainutlaatuinen maalausmuoto hämmästyttää ja kiehtoo. Suomessa tätä opeta kukaan, ja tussimaalausta voi opetella vain Lilia Fedorovan kursseilla. Vaikka juuri tämä taidemuoto – taito kirjoittaa pensselillä ja tussilla on taiteilijasta oikeaa stressinpoistoa. Hänen mukaansa ne, jotka käyttävät tätä maalausmuotoa muuttuvat itsevarmemmiksi ja tunnit vievät mennessään, niin että jokaisella pensselinvedolla jännitys, ärtymys ja väsymys kaikkoavat. Ja eteen avautuu satumainen japanilaisen maalaustaiteen maailma.

Millaista kuvataidetta se sitten on? Sumi-e on japanilaista tussimaalausta, joka on saanut monet ihmiset valtaansa ilmaisukyvyllään ja linjojensa kauneudella. Tämän tyylin nimitys tulee japanin kielestä ja tarkoittaa: sumi – tussi, e – maalaus. Alun perin tämä maalaustyyli on keksitty Kiinassa noin 6000 vuotta sitten. Sitä on kehittänyt kaunokirjoitus. Paljon myöhemmin, 1300-luvulla japanilaiset taiteilijat omaksuivat sen, ja 1400-luvun loppuun mennessä siitä oli tullut japanilaisen maalauksen oma suuntaus. Sumi-e ei ole vain kukkien, kasvien tai eläinten maailma, vaan se on improvisointitaidetta, tietynlainen filosofia, perinteitä ja Idän kulttuuria. Muutama pensselinveto ja uusi kuva on jo syntynyt. Taiteilija ei vain kopioi luontoa. Valkoisella paperilla ilmennetään hänen mielikuvitustaan.

Jos haluatte perehtyä tähän ainutlaatuiseen kuvataiteen muotoon, sukeltaa satumaiseen maailmaan, joka lumoaa värien ja kuvien monimuotoisuudella, ilmoittautukaa kursseille. Tarkempia tietoja maalauskursseista voi saada Jyväskylän Kumppanuustoiminnan Tuki ry:n sivuilta: https://sites.google.com/site/jktryjyvaskyla/kurssit-ja-kerhot/kevaeaen-2014-kurssiohjelm.

Näin ollen, ottakaa käteenne pensseli, napatkaa kiinni inspiraatiosta ja… näin valkoisella paperilla jo kasvaa orkideoita, krysanteemeja, bambuja… Rentoutukaa tuntinne ansiosta! Lilia Fedorovan kanssa käymäni keskustelun jälkeen minun teki todella paljon mieli perehtyä japanilaiseen tussimaalaustekniikkaan. Toivon, että löydän sille aikaa. Joitakin Lilia Fedorovan töitä on nähtävillä hänen Internet-sivuillaan: www.saunalahti.fi/liliaf/NewFiles/Liliankuvat2/gallery.html

Teksti: Tatjana Sojunen

Kuvat: Oleg Kolomainen

Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика