№ 10 ( 92 ) 2013

Jykes Oy 20 vuotta Pietarissa

Kaksikymmentä vuotta sitten Jyväskylän kaupunki päätti avata Pietariin Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy:n osaston. Yhtiön tärkeimmäksi tehtäväksi muodostui venäläisten yhteistyökumppaneiden etsintä suomalaisille yrityksille.

Jyväskylä oli ensimmäinen suomalainen kaupunki, joka avasi kaupallisen edustustonsa Venäjällä. Talousyhteistyö Venäjän ja etenkin Pietarin kanssa on aina ollut yksi Keski-Suomen painopisteistä, mutta tuohon aikaan, vuonna 1993, tämä askel vaati suurta rohkeutta ja avarakatseisuutta. Yksi Keski-Suomen ensimmäisistä tuotteista Pietarissa oli Pandan suklaa. Kuluneina vuosina pienet ja keskisuuret yritykset ovat kasvattaneet kiinnostustaan Venäjän markkinoita kohtaan. Aikaisemmin suomalaiset yritykset pelkäsivät aloittaa yritystoiminnan Venäjällä: tuntematon maa, vieraat lait. Nykyisin suomalaiset pitävät itäisen naapurimme markkinoita valtavana mahdollisuutena yrityksensä kasvulle, ja tämän vuoksi ovat avarakatseisempia ja päättävät kokeilla siipiään Venäjällä. Myös venäläinen yrittäjä on muuttunut. Ajan kuluessa Venäjälle on kasvanut kokonainen liikemiesten sukupolvi. He ovat opiskelleet liike-elämään erikoistuvissa korkeakouluissa, hallitsevat erinomaisesti nykyaikaisten johtajien taidot ja keskustelevat länsimaisten yhteistyökumppaneidensa kanssa ”samalla kielellä”.

Venäläiset yritykset ovat selvinneet eurooppalaisia yrityksiä paremmin viimeaikaisen talouskriisin seurauksista. Tämän vuoksi huomattava määrä suomalaisia yrityksiä on suuntautunut idän markkinoille. Venäläisten silmissä suomalaiset ovat hyviä ja luotettavia naapureita. Suomalaisille tämä asema avaa erinomaiset mahdollisuudet laajentaa bisnestään itärajan toiselle puolelle. Keski-Suomen ja Pietarin välisellä kumppanuudella on erinomaiset mahdollisuudet. Viime vuonna yhteinen liikevaihto näiden alueiden välillä nousi noin 20 % ja vastasi 150 miljoonaa euroa.

Niillä, jotka jo ovat näillä markkinoilla, bisnes luistaa erittäin hyvin. Venäjän kaupalliset kiinnostukset ovat erittäin laajat – ruokatarvikkeet, huonekalut, koneet ja laitteet, autoteollisuuden varaosat ja talonrakennusteollisuus sekä informaatioteknologian alat ja monet muut. Kuitenkin kauppamahdollisuuksia Venäjän kanssa ei ole vielä tutkittu riittävästi. Epäilemättä turismin alalla on vielä paljon tutkimatonta aluetta. Keski-Suomi on yksi Suomen kauneimmista paikoista, missä jokaiselle löytyy rentoutumismahdollisuus kiinnostuksensa mukaan.

Näiden vuosien aikana Jykes Oy:n kautta on kulkenut satoja yrityksiä. Tämän työn tuloksena on syntynyt kymmeniä sisar- ja yhteisyrityksiä Pietariin ja Leningradin alueelle, sekä valtava määrä bisnes-kontakteja eri alojen venäläisiin yrittäjiin. Jykesin yhtenä suuntauksena on houkutella venäläisiä yrityksiä ja sijoittajia Keski-Suomeen.

Jykesin edustajat ja kumppanit etsivät liikekontakteja, konsultoivat Venäjän ja Suomen kaupankäyntiä, tekevät kirjallisia ja suullisia käännöksiä, tarjoavat rekrytointipalveluita, etsivät liiketiloja, auttavat viisumeihin liittyvissä ja hallinnollisissa kysymyksissä. Yrityksille, jotka ovat vasta aloittamassa liiketoimintaansa Venäjällä, Jykes auttaa markkinatilanteen kartuttamisessa ja analysoi huolellisesti yrityksen kehitysmahdollisuudet. Ilman kontakteja, markkinoiden ja bisnes-kulttuurin paikallisten piirteiden tuntemusta on vaikea löytää sopivaa kumppania kuin myös päättää ensisilmäykseltä yksinkertaisilta vaikuttavista kysymyksistä, esimerkiksi, neuvotteluiden tai työmatkan järjestämisestä yrittäjää kiinnostavaan yritykseen.

Nykymaailmassa on välttämätöntä ottaa huomioon markkinoiden nopeat muutokset, osallistujakokoonpano, asiakirjojen laatimisten pelisäännöt, monien eri alojen tullisäännökset ja paljon muuta. Yhteistyössä suomalaisten ja venäläisten yritysten sekä oppilaitosten kanssa pidetään yhteistilaisuuksia. Tämä auttaa ajan hermolla pysymisessä markkinoinnista, myynnistä, rahoituksista ja innovoinnin houkuttelevuudesta.

Venäjän WTO-jäsenyys (Maailman kauppajärjestö) on helpottanut kansainvälistä kaupankäyntiä ja varmasti antanut sysäyksen Venäjän ja Suomen välisen kaupankäynnin kehittymiselle. Nykyään Pietarissa toimii yli 500 suomalaista yritystä, jotka tarjoavat työtä yli 50 000 ihmiselle. Venäjän markkinoilla työskentelevien yritysten määrä on parhainta arviota suomalaisen bisneksen luotettavuudesta.

Teksti ja kuva: Irina Senkina

Suomennos: Maria Lepistö

Lähde: Jykesin venäläisen sisaryhtiön johtajan Marina Golovkon haastattelu Rubeži-lehdessä:

http://issuu.com/ostromedia/docs/nh82_jykes_specialrep?e=2014162/1661838

www.jykes.fi/

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика