№ 2 ( 64 ) 2011

Maahanmuuttovirasto vastaa paluumuuttoa koskeviin kysymyksiin

1. Olen hakemassa jatkolupaa paluumuuton perusteella. Miten ja milloin voin osallistua Maahanmuuttoviraston Suomessa järjestämään kielitutkintoon?

Jos haet Suomeen muuttosi jälkeen jatkolupaa poliisilta paluumuuton perusteella ja ensimmäinen oleskelulupasi on myönnetty jollakin muulla perusteella, voit osallistua Maahanmuuttoviraston Suomessa järjestämään kielitutkintotilaisuuteen täyttääksesi luvan myöntämisen edellytykset tältä osin. Suomessa järjestettävään kielitutkintoon eivät voi osallistua sellaiset henkilöt, joille ei ole vielä myönnetty ensimmäistä oleskelulupaa.

Voit osallistua Maahanmuuttoviraston järjestämään kielitutkintoon vasta, kun olet jättänyt oleskelulupahakemuksesi. Maahanmuuttovirasto kutsuu kielitutkintoon ne hakijat, jotka ovat syntyperältään suomalaisia (ulkomaalaislaki 48 §). Kielitutkintotilaisuuksia järjestetään Maahanmuuttoviraston tiloissa aina tarpeen mukaan, noin kahden kuukauden välein, hakijamäärästä riippuen.

Lisätietoja kielitutkinnosta voit tiedustella puhelimitse Maahanmuuttoviraston asiakaspalvelusta puh.

071 873 3400 (ma–pe klo 9–15) tai maahanmuuttoyksiköstä sen puhelinaikana (ti, ke ja to klo 10–11) puh.

071 873 3740.

2. Olen kuullut, että paluumuuttojono suljetaan. Milloin se tapahtuu?

Paluumuuttojono suljetaan 1.7.2011, jonka jälkeen paluumuuttojonoon ilmoittautuminen ei ole enää mahdollista.

3. Jos jono suljetaan, mitä tapahtuu jonossa oleville?

1.7.2011 jälkeen jononumerojärjestelmä menettää merkityksensä. Jos olet ilmoittautunut paluumuuttojonoon ennen 1.7.2011, voit muuttaa Suomeen viiden vuoden siirtymäajan sisällä eli 1.7.2016 mennessä. Muuttaessasi Suomeen sinun tulee täyttää oleskeluluvan edellytykset (UlkL. 48 §).

4. Voinko hakea oleskelulupaa paluumuuton perusteella mahdollisen lainmuutoksen jälkeen?

Kyllä, jos olet ilmoittautunut paluumuuttojonoon ennen 1.7.2011. Uusia henkilöitä ei enää oteta paluumuuttojonoon lainmuutoksen jälkeen.

5. Voivatko muualta kuin Venäjältä, esimerkiksi Ukrainasta tai Virosta, tulevat hakijat hakea oleskelulupaa paluumuuton perusteella lainmuutoksen jälkeen?

Eivät voi.

6. Haen oleskelulupaa paluumuuton perusteella ja olen suorittanut Suomessa yleisen kielitutkinnon (YKI). Tarvitseeko minun suorittaa vielä uudestaan paluumuuttajille tarkoitettu kielitutkinto?

Jos Suomessa suoritetun yleisen kielitutkinnon arvosana on kaksi (2) tai parempi, se täyttää kielitutkintovaatimuksen. Sinun ei tarvitse siinä tapauksessa suorittaa enää paluumuuttajille suunnattua kielitutkintoa

7. Olen valmistunut Petroskoin yliopistosta pääaineenani suomen kieli. Tarvitseeko minun vielä suorittaa paluumuuttajille suunnattu kielitutkinto?

Kyllä. Ulkomailla suoritetut tutkintotodistukset eivät korvaa kielitutkintosuorituksia.

8. Olen Viron kansalainen ja minulla on suomalaiset sukujuuret, joiden perusteella olen ajatellut hakea oleskelulupaa Suomeen paluumuuton perusteella. Miten minun tulisi toimia?

Euroopan unionin kansalaisena sinun tulee ensisijaisesti rekisteröidä oleskeluoikeutesi toisessa jäsenvaltiossa. Jos oleskeluoikeutta ei voida rekisteröidä tai vahvistaa, sinulle voidaan poikkeuksellisesti myöntää oleskelulupa.

Lähde: www.migri.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика