2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (17)


№ 3 (16)


№ 2 (15)


№ 1 (14)

№ 1 ( 14 ) 2015



”Ota Miut Mukkaan”

Maahanmuuttajien osallistuminen ja vaikuttaminen Etelä-Karjalassa

Lappeenranta on varsin kansainvälinen kaupunki. Vuoden 2013 lopussa noin 73 000 asukkaamme joukossa asui hiukan vajaat 3 000 ulkomaalaista eli noin neljä prosenttia koko väestöstämme. Muutto toiseen maahan on aina kynnys ja sen ylittämiseen tarvitaan tukea uuden kotikaupungin asukkailta, yhteisöltä ja yhteiskunnalta.

Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa pidettiin 5.2.2015 paikallisille maahanmuuttajille, järjestöjen edustajille, viranomaisille, opiskelijoille ja muille aiheesta kiinnostuneille seminaari aiheesta miten maahanmuuttaja voi osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnassa. 90 eri sektoreiden ja kulttuurien edustajaa, sekä Mosaiikki ry:stä edustajat kohtasivat ”Ota Miut Mukkaan!” –yhteistyöfoorumissa. Kohtaamistapahtuman järjestivät Vantaan Nicehearts ry:n Qutomo-projekti yhteistyössä Moniheli ry:n, Eksoten Momentin ja Lappeenrannan kaupungin kanssa.

Päivän aikana teemaan pureuduttiin työpajoissa hiukan eri näkökulmista.

Työpaja 1

Asuminen ja yhteisöllisyys – Miten monikulttuurinen asukasraati voi lisätä osallistumista ja vaikuttamista?

Viime vuonna Lappeenrannassa järjestettiin maahanmuuttajien kansalaisraati, johon osallistui kymmenkunta aktiivista, eri puolelta maailmaa kotoisin olevaa maahanmuuttajaa. Tämän kansalaisraadin esityksestä Lappeenrannan kaupunki perustaa tänä vuonna maahanmuuttajien asukasraadin, joka toimii tasavertaisena alueraatina muiden alueraatien joukossa. Kansalaisraadit käsittelevät monitulkintaisia ja tunneherkkiäkin asiakysymyksiä. Yhteinen ymmärrys löydetään vaikeissakin asioissa, kun siihen annetaan riittävästi aikaa ja tietoa ja kuunnellaan jokaisen mielipidettä.

Viime vuoden lopulla avattiin Lappeenrannan kaupungin nettisivuilla avoin haku uuteen perustettavaan monikulttuuriseen asukasraatiin. Tavoitteena on saada raatiin noin 15–20 jäsentä ja useista eri kansallisuuksista.

– Mukaan on jo ilmoittautunut maahanmuuttajia Venäjältä, Bulgariasta, Kiinasta, Filippiineiltä, Irakista, Virosta, USA:sta, yhteensä 13 maahanmuuttajaa, kertoo Lappeenrannan kaupungin asukasyhteyshenkilö Pia Haakana, joka kokoaa ja organisoi uuden raadin toimintaa.

– Tämän maahanmuuttajista koottavan raadin tarkoituksena on aktivoida ja osallistaa kaupunkimme maahanmuuttajia ja täällä työn tai opiskelun takia asuvia ulkomaalaisia toimimaan yhdessä niin sanotun kantaväestön kanssa. Tavoitteena on saada maahanmuuttajia ottamaan osaa myös omien asuinalueidensa alueraatien toimintaan, kertoo Haakana uuden raadin toimintatavoitteista. Uuden asukasraadin tarkoituksena on siis kehittää kaupungin kanta- ja ulkomaalaisväestön keskinäistä vuorovaikutusta ja kanssakäymistä.

Työpaja 2

Poliittinen vaikuttaminen ja eduskuntavaalit

Huhtikuussa 2015 pidetään eduskuntavaalit. Eduskuntavaaleissa voi äänestää jokainen 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä täyttävä Suomen kansalainen, mutta eduskuntavaaleja edeltäviin keskusteluihin voi osallistua jokainen Suomessa asuva henkilö. Eduskunnassa päätetään jokaista meitä koskevista asioista.

Kaikkien Vaalit – toimii yhteisenä otsikkona ympäri Suomea järjestettäville vaalipaneeleille. Vaalipaneelien tarkoituksena on nostaa keskusteluun sellaisia teemoja, joita lisääntyvä maahanmuutto ja yhteiskunnan monimuotoistuminen välttämättä tuovat mukanaan. Samalla pyritään herättämään uusien suomalaisten mielenkiintoa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen. Tavoitteena on myös aktivoida sellaisia henkilöitä, joilla ei vielä ole äänioikeutta, osallistumaan eduskuntavaaleja edeltäviin keskusteluihin ja täten vaikuttamaan meitä kaikkia koskevien päätösten tekemiseen.

Työpaja 3

Järjestöyhteistyö ja yhteiset toimitilat Lappeenrannassa

Työpajassa, johon osallistuivat myös Mosaiikki ry:n edustajat, keskusteltiin siitä, miten järjestöjen vahvempi yhteistyö sekä fyysisesti yhteiset toimitilat voisivat edistää maahanmuuttajien osallistumismahdollisuuksia. Järjestöjen tiiviimpi verkostoituminen nähtiin tärkeänä. Sen sijaan, että jokainen pakertaa erikseen samoja juttuja, on järkevämpi koota voimat yhteen. Tällä vältettäisiin myös päällekkäiset tapahtumat ja toiminnot. Loppupeleissä yhteistyö ja tiedon lisääminen toinen toisistaan on siis kaikkien etu – yhdistysten sekä alueen asukkaiden.

Mikäli alueelle saataisiin yhdistysten yhteinen toimitila ja kansalaisten avoin kohtaamispaikka, uskottiin tämän avaavan aivan uusia mahdollisuuksia niin järjestöjen yhteistyölle kuin monikulttuurisen väestön ja kantaväestön kohtaamisille. Yhteisen toiminnan ja kohtaamispaikan kautta saataisiin varmasti innostettua maahanmuuttajia paremmin mukaan järjestötyöhön ja heitä kiinnostavaan vapaaehtoistoimintaan. Vapaaehtoistyön kautta maahanmuuttajat voisivat harjoittaa kielitaitoaan, saada työkokemusta ja uusia ystäviä. Matalan kynnyksen kohtaamispaikka auttaisi meitä eri kulttuurin edustajia ihan varmasti myös oppimaan toinen toisiltamme. Alueella toimii jo yhdistystiedon yhteen kokoava Yhdistysinfo.fi -palvelu. Tätä verkkopalvelua ollaan parhaillaan kehittämässä niin, että asukkaat löytävät mielekkäitä tekemisen paikkoja, harrastusporukoita ja tarvitsemaansa tukea entistä paremmin.

Yhteistyöyhdistys on tavoitteena perustaa kevään 2015 aikana. Etelä-Karjalan liitto tukee maakunnan kehittämisrahalla työn etenemistä. Etelä-Karjalaan ollaan perustamassa kaikkien alueen yhdistysten etua ajava maakunnallinen yhdistys, joka tukee alueen yhdistysten toimintaedellytyksiä, toimitiloja, yhteistyötä ja sekä maakunnallista vaikuttamistyötä.

Juuri nyt jokaisella eteläkarjalaisella yhdistyksellä on nyt mahdollisuus vaikuttaa siihen, minkälaiseksi suunnitteilla olevan Etelä-Karjalan maakunnallisen yhteistyöyhdistyksen toiminnan painopisteet rakentuvat. Noin 20 eteläkarjalaista yhdistystoimijaa ja muuta tahoa on alustavan visioinnin takana. Heidän mielestään järjestäytynyttä yhdistysten verkostoa tarvitaan, jotta:

  • yhdistykset saavat yhdessä äänensä paremmin kuuluviin maakunnallisissa asioissa
  • yhdistysten yhteistyö vahvistuu ja osaamista voidaan jakaa puolin ja toisin
  • kuntien, Eksoten ja yritysten on helpompi löytää yhdistyksistä kumppaneita verkoston kautta
  • saadaan luotua toimintamalleja yhdistysten yhteisille toimitiloille
  • yhdistysten sponsoreiden ja rahoituksen hankinta helpottuu
  • alueella on taho, joka järjestää koulutuksia, kursseja ja tukee alueen yhdistysten toimintaa esim. hankeosaamista, viestintäosaamista
  • yhdistyksiltä itseltään vapautuu taloudellisia resursseja ja henkilöresursseja omaan ydintoimintaan.

Lappeenrannan kaupunki haluaa edistää maahanmuuttajien kotoutumista ja vuorovaikutusta kantaväestön kanssa. Kielen oppimisen ja kotoutumisen kannalta on hyödyksi, että maahanmuuttajat osallistuvat aktiivisesti harrastustoimintaan ja pitävät huolta hyvinvoinnistaan. Hyvänä esimerkkinä tästä on Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien yhteinen Liikunta yhdistää -hanke, jossa maahanmuuttajia kannustetaan harrastamaan liikuntaa yhdessä kantaväestön kanssa. Ideana on, että tutustumme toisiimme parhaiten, kun harrastamme ja liikumme yhdessä. Jos keskitymme mielenkiintoiseen tekemiseen, kulttuurierot ja kielimuurit kapenevat kuin huomaamatta. Tapaamiset ja tapahtumat voisivat olla ainakin hyvä alku. Kun tavataan kerta toisensa jälkeen, tullaan tutuksi, niin silloin myös ennakkoluulot vähenevät.

Kevät on aktiivista aikaa vaikuttamisen saralla Etelä-Karjalassa ja Lappeenrannassa. Maaliskuu on monessa yhdistyksessä kiireistä vuosiraportointien aikaa. Samalla pitäisi jo miettiä uusia toimintaideoita ja mahdollisia hankkeita. Yhteistyökuvioita muiden toimijoiden kanssa olisi hyvä myös ehtiä kartoittaa.

 

Materiaalin on koonnut Irina Senkina.

Lähteet: www.lappeenranta.fi/

www.icount.fi/lappeenranta/?x195541=196445

www.icount.fi/tapahtumat/kaikkien-vaalit/

http://ekyhdistykset.blogspot.fi/

www.yhdistysinfo.fi/yhdistyksille

Kuvat: Irina Senkina

Venäjännös: Irina Senkina

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика