Lapset kesälaitumille

Oletko lähdössä lasten kanssa mökkilomalle tai etelänmatkalle? Lomalla sattuu ja tapahtuu! Muistathan siis valmisteluissa myös matka-apteekin, johon kokoat tarvittavat lääkkeet ja muut varusteet.

Lääkkeiden annosteluun vaikuttavat lapsen ikä ja paino. Yleensä 12-vuotiailla lääkeannokset ovat samat kuin aikuisilla. Tässä tavallisimpia vaivoja, joihin lapset sairastuvat kesällä:

Allergia
Allergiaoireet ovat kaikille tuttuja: vetistävää nuhaa, kutinaa, silmien kirvelyä, ja aivastelua. Lieviin oireisiin auttavat itsehoitovalmisteet. Siitepölynallirgiaan on useita erilaisia lääkkeitä. Apteekin henkilökunta neuvoo, mitkä valmisteet sopivat lapsille. Allergisen ihon kutinaan sopiii hyvin hydrokortisonivoide. Myös perusvoiteista on apua.

Aurinko
Lapsen paikka ei ole keskipäivän auringossa, sillä lapsen ohut iho lyhentää turvallista auringonottoaikaa huomattavasti. Lapsella pitää olla päähine, t-paita, aurinkolasit ja riittävän tehokas aurinkosuojavoide, jossa on mielellään fysikaalinen suoja. Suojavoidetta tulee lisätä useita kertoja päivässä. Apteekissa on tarjolla kosmetiikkasarjoja, joissa on hyviä tuotteita lapsille.

Haavat
Haavat kannattaa hoitaa aina nopeasti ja huolellisesti etenkin kesällä. Pienikin haava voi tulehtua, jos sitä ei puhdisteta kunnolla. Haava huhdellaan puhtaalla vedellä. Mahdollinen lika poistetaan ja haava puhdistetaan desinfiointiaineella (esim. Septidin). Apteekissa myytävissä herkän ihon laastareissa (Hansaplast ja Nexcare) on monta eri kokovaihtoehtoa. Viiltohaavaan kiinnitetään perhoslaastari, kuten 3M Steri Strip –haaveteippi. Jos haava on syvä, on hyvä mennä lääkäriin, joka ompele haavaan tikit. Compeed-lastarit ja –rakkosuojat ovat helppokäyttäisiä lapsenkin hiertymiin ja rakkoihin.

Iho
Uidessa, saunoessa ja auringossa lapsen iho kuivuu helposti. Hyvin imeytyvät perusvoiteet, kuten Decubal sopivat normaalin ihon jokapäiväiseen kostutukseen ja hoitoon. Bepanthol lotion on kevyt voide, jolla voidaan suojata lapsen ihoa auringonoton jälkeen. Vatsinkin alkukesällä hyttyset vaivaavat pieniä leikkijöitä. Hyttysenpistoon sopivat Etono-puikko ja Hydrocortison- sekä Pantyson-voiteet. Hyttysten karkottamiseen sopii yli 3-vuotiaille lapsille Hyttys-Ässä.

Kipu ja kuume
Lasten kipu on otettava vakavasti. Päänsärky on yleistä jo leikki-ikäisellä. Akuutissa kivun hoidossa parasetamolia tulee antaa pakkauksessa suositeltu annos. Kivun pitkittyessä on mentävä lääkäriin.

Jos lapsen peräsuolesta mitattu lämpötila on yli 37,5 astetta, kyseessä on kuume. Pienillä lapsilla kuume on tulehduksen merkki, joka yleisimmin johtuu hengitystietulehduksesta. Virtsatulehduksen oireita voivat olla pelkkä kuume ja käsittelyarkuus. Jos kuume jatkuu yli kolme päivää tai yleistila on huono, on lapsi vietävä lääkäriin. Lasten ensisijainen kuumelääke on parasetamoli Pamol F tai Panadol, joka annostellaan tabletteina, mikstuurana tai peräpuikkoina painon mukaan. Lapsen kuumeen ollessa korkea, huonetta voidaan viilentää ja lapsen vaatetusta keventää.

Nuha
Nuhaisen vauvan ja lapsen oloa voi helpottaa antamalla keittosuolatippoja nenän avaamiseen. Vähän isommalle lapselle voi antaa Nasolin- tai Otrivin-nuhatippoja, jotka avaavat tehokkaasti nenän.

Ripuli
Koska ripuli on harvinaista alle kolme kuukauden ikäisillä vauvoilla, on ripuloiva vauva vietävä lääkäriin. Pienillä lapsilla ripuli on sen sijaan yleistä. Ripulin hoidossa riittävä nesteytys on erityisen tärkeää, sillä oksentelu sekä vesiripulin ja kuumeen yhdistelmä voi johtaa kuivumiseen, mikä saattaa olla lapselle hengenvaarallista. Osmosal-ripulijuomajauhe auttaa normalisoimaan lapsen nestetasapainoa. Myös maitohappobakteerit voivat lyhentää ripulin kestoa. Reladrops-tipat on erityisesti vauvoille tarkoitettu maitohappobakteerivalmiste. Relatabs-tabletit ja kapseleissa Idoform, Biophilus ja PanAcido olevat maitohappobakteerit ovat suositeltavia isommille lapsille.

Myrkytykset
Carbomix-jauhe on veteen sekoitettava lääkejauhe, joka on myrkytystapauksissa hiilitabletteja huomattavasti tehokkaampi.

Myrkytyksissä kannattaa olla yhteydessä Myrkytystietokeskukseen. Tallenna Myrkytyskeskuksen numero (09) 471 977 matkapuhelimeesi.

Lähde: Seppälän apteekki, kesäkuu 07, s.2.
Julkaistaan päätoimittaja Kaija Törmän luvalla.

Tulostusversio