Tällä palstalla julkaisemme Jyväskylän Uuden Apteekin apteekkari Harri Ovaskaisen vastauksia apteekkituotteihin liittyviin lukijoiden kysymyksiin. Lue lisää...

 


Päänsärky ja sen itsehoitolääkkeitä

Keskeisimpiä päänsärkytyyppejä ovat migreeni, jännityspäänsärky tai tulehduksiin liittyvä päänsärky. Muita päänsäryn syitä voivat olla esimerkiksi veren sokerin alhaisuus, silmien taittovirheet, purentaongelmat, särkylääkepäänsärky sekä lääkkeiden haittavaikutukset. Vaikka päänsäryn itsehoito on yleensä perusteltua, on lääkärin hoitoon hakeuduttava välittömästi, jos päänsärky alkaa äkillisesti voimakkaana tai tapaturman aiheuttamana tai jos siihen liittyy tajunnan häiriöitä/tokkuraisuutta, oksentelua, kuumetta ja niskajäykkyyttä. Myös pitkittyneen päänsäryn syy on aina hyvä selvittää lääkärillä.

Väestössä keskimäärin joka kymmenes potee migreeniä ja migreenin hoidon kulmakivi on lääkärin tekemä diagnoosi. Migreenikohtaukseen liittyy usein nk. aura eli ennakko-oireita esim. näköhäiriö, puutuminen tai puheen vaikeus. Varsinaiseen migreenikohtaukseen voi liittyä päänsäryn lisäksi pahoinvointia ja valoherkkyyttä. Lievien migreenikohtauksien hoidoksi sopivat tulehduskipulääkkeet, mutta vaikeammissa kohtauksissa käytetään erilaisia triptaanilääkkeitä, joista kaikki muut ovat sumatriptaanin pientä pakkausta lukuun ottamatta reseptilääkkeitä.

Jännityspäänsärky ei anna ennakko-oireita ja alkaa usein päiväaikaan. Särky on tasaista ja jatkuvaa. Jännityspäänsärkyä aiheuttaa esimerkiksi niska-hartiaseudun jännitys näyttöpäätetyötä tehtäessä. Jännityspäänsäryn hoidossa käytetään lääkkeiden lisäksi rentoutusta, venyttelyä, hierontaa, työasentojen tarkistamista ja elämäntapojen muuttamista.

Päänsäryn itsehoidossa käytetään parasetamolia ja tulehduskipulääkkeitä. Parasetamolia sisältävät valmisteet ovat monille käyttökelpoisia, mutta ne eivät vähennä tulehdusta. Parasetamoli on vatsaystävällinen, sopii lapsille, raskaana oleville, verenohennuslääkkeiden käyttäjille, astmaatikoille sekä tulehduskipulääkkeistä allergisia reaktioita (esim. ihottumaa tai hengenahdistusta) saaville. Parasetamolin yliannostus on vaarallista maksalle ja sitä ei pitäisi käyttää myöskään samanaikaisesti alkoholin kanssa.

Tulehduskipulääkkeet ovat toinen keskeinen päänsäryn hoidossa käytettävä lääkeryhmä. Tulehduskipulääkkeitä ovat esimerkiksi ibuprofeeni, ketoprofeeni ja asetyylisalisyylihappo.

 

Lääkeaineet ja lääkkeet:

  • asetyylisalisyylihappo
    Aspirin, Disperin, Treo
  • ibuprofeeni
    Burana, Ibumax, Ibusal, Ibuxin
  • ketoprofeeni
    Ketomex, Ketorin
  • parasetamoli
    Pamol, Panadol, Paracetamol ratiopharm, Para-Tabs
  • sumatriptaani
    Sumatriptan ratiopharm

Asetyylisalisyylihappo: Aspirin, Disperin, Treo

Asetyylisalisyylihappo: Aspirin, Disperin, Treo

Ibuprofeeni: Burana, Ibumax, Ibusal, Ibuxin

Ibuprofeeni: Burana, Ibumax, Ibusal, Ibuxin

Ketoprofeeni: Ketomex, Ketorin

Ketoprofeeni: Ketomex, Ketorin

Parasetamoli: Pamol, Panadol, Paracetamol ratiopharm, Para-Tabs

Parasetamoli: Pamol, Panadol, Paracetamol ratiopharm, Para-Tabs

 

Harri Ovaskainen, apteekkari
Jyväskylän Uusi Apteekki

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös



Яндекс.Метрика