Tällä palstalla julkaisemme Jyväskylän Uuden Apteekin apteekkari Harri Ovaskaisen vastauksia apteekkituotteihin liittyviin lukijoiden kysymyksiin. Lue lisää...

 


Flunssan itsehoito


Flunssa eli nuhakuume on virusten aiheuttama ja yleisin lyhyen sairausloman syy Suomessa. Flunssan aiheuttajaviruksia tunnetaan suuri määrä ja yleisimpiä ovat rinovirukset. Flunssan tavallisimpia oireita ovat nenän tukkoisuus ja nuha, kurkkukipu sekä yskä. Yskimistä esiintyy pidempään kuin muita oireita. Flunssaan voi liittyä myös lievää silmän sidekalvon punoitusta.

Flunssavirukset leviävät useimmiten suorana kosketustartuntana käsien kautta tai epäsuorasti tartunnan saaneen käsittelemiltä pinnoilta esimerkiksi leluista. Virus tarttuu lisäksi ilmateitse pisaratartuntana, kun flunssaa sairastava yskii tai aivastelee lähistöllä. Tärkein flunssan ehkäisykeino on tartunnan välttäminen ja huolellinen käsihygienia. Pisaratartuntaa voidaan vähentää, kun yskiminen tehdään paperinenäliinaan.

Säännöllisesti käytetyt probiootit voivat auttaa hengitystieinfektioiden ehkäisyssä. Lisäksi elimistön alhainen D-vitamiinipitoisuus lisää nuhakuumeen riskiä etenkin astmaatikoilla. Tutkimusten mukaan paikallisesti nieluun annosteltu sinkkiasetaatti (esim. FluAcute Zinc) lyhentää merkittävästi flunssan kestoa, sillä sinkkiasetaatti estää virusten lisääntymistä. Myös trypsiiniä sisältävä ColdZyme-suusuihke vähentää flunssaan sairastumisen riskiä ja voi lyhentää flunssan kestoa muodostamalla suojaavan kalvon limakalvoille. Molemmilla suusuihkeilla paras teho saadaan, kun käyttö aloitetaan tartunnan alkuvaiheessa.

Flunssan oireista nuhaan voidaan käyttää etenkin lapsilla keittosuolaa sisältäviä nenätippoja ja aikuisilla käyttökelpoinen on suolavedellä täytettävä nenähuuhtelukannu (”sarvikuono”). Nenän limakalvoja supistavia suihkeita / tippoja (sympatomimeetteja) voidaan käyttää lyhytaikaisesti. Liian pitkään käytettyinä ne tukkeuttavat nenän entistä voimakkaammin.

Flunssaan liittyvän kuumeen hoito helpottaa oloa. Kuumelääkkeistä parasetamoli on käyttökelpoinen pienillä lapsilla, varfariinihoitoa saavilla ja raskaana olevilla, kun taas isompien lasten ja pääsääntöisesti aikuisten hoidossa käytetään tulehduskipulääkkeitä esimerkiksi ibuprofeenia. Osassa flunssavalmisteista on kipua vähentävänä ja kuumetta alentavana aineena asetyylisalisyylihappoa. Kurkkukipuun voidaan käyttää imeskelytabletteja, joilla voi olla puuduttavaa, antiseptista ja/tai paikallista tulehdusta lievittävää vaikutusta.

Yskän hoitoon voidaan käyttää höyryhengitystä ja /tai yskänlääkkeitä. Yskänärsytystä hillitsevillä lääkkeillä voidaan hillitä yskän refleksiä ja helpottaa esimerkiksi nukkumista.


Lääkeiaineet ja lääkkeet:

• Kurkkusuihkeet: FluAcute Zinc, ColdZyme

• Kurkkukipuun imeskelytabletit: Bafucin, Septidin, Strefen, Strepsils, Zyx

• Nenätippoja / nenäsuihkeita tukkuisuuteen (sympatomimeettejä): Nasolin, Otrivin, Naso-Ratiopharm

• Parasetamolia sisältäviä: Panadol, Para-tabs, Pamol F

• Ibuprofeenia sisältäviä flunssavalmisteita: Burana-C

• Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä flunssavalmisteita: Finrexin

• Yskän ärsytystä hillitseviä yskänlääkkeitä: Resilar, Silotoc


FluAcute Zinc, ColdZyme

Kurkkusuihkeet: FluAcute Zinc, ColdZyme. Kurkkukipuun imeskelytabletit: Bafucin, Septidin, Strepsils, Zyx.

Nenätippoja / nenäsuihkeita tukkuisuuteen: Nasolin, Otrivin, Naso-Ratiopharm.

Nenätippoja / nenäsuihkeita tukkuisuuteen: Nasolin, Otrivin, Naso-Ratiopharm.

Parasetamolia sisältäviä.

Parasetamolia sisältäviä.

Burana-C. Finrexin.

Burana-C. Finrexin.

Yskän ärsytystä hillitseviä yskänlääkkeitä: Resilar, Silotoc.

Yskän ärsytystä hillitseviä yskänlääkkeitä: Resilar, Silotoc.

Harri Ovaskainen, apteekkari
Jyväskylän Uusi Apteekki

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös



Яндекс.Метрика